Nyttiga & veganska chokladcupcakes med blåbärsfrosting

Det här inlägget är i samarbete med Smakbox
Hej på er! Den här helgen har varit varit galen med sjuka barn och massor med jobb som behöver göras. Stundom skratt, stundom mys, stundom stress och stundom panik haha. Det älskade föräldrarskapet i ett nötskal! Någon som känner igen sig? Trots denna galna helg så hann jag med att få liv i denna måndags hälsosamma vegofika.
Vid det här laget är jag ganska trött på vegobakning som görs på banan och jordnötssmör. Det ÄR jättegott men det blir tråkigt i längden. Det som är så fantastiskt med mina vego-måndagar här på bloggen är att jag lärt mig såå mycket om att baka utan animaliska produkter. Häromveckan läste jag om något som på engelska heter "flax eggs". Många använder en blandning på krossade linfrön och vatten istället för ägg för att binda ihop sin smet. Det lät ju helt genialiskt men jag hade inga linfön hemma. Vad jag istället hade var chiafrön och det funkade helt perfekt! Både linfrön och chiafrön binder vätska vilket är perfekt om man vill ha en saftig kaka utan ägg. Dessutom är chiafrön väldigt proteinrikt.
Och om jag ska jämföra den här chokladmuffinsen med den jag gjorde för något år sedan med just banan och jordnötssmör så är denna snäppet saftigare och har väldigt mycket chokladsmak. Chiafröna ger inte alls någon särskilt stark smak heller vilket är perfekt!
Och på riktigt, jag och den senaste Smakboxen verkar vara sjukt synkade haha. Jag hämtade ut min i torsdags och det enda jag kunde se i boxen när jag öppnade, sådär lysande röd, var den här veganska chokladen. Asså score! Den här veganska chokladen är så krämig och god, inte alls sådär besk som jag kan uppleva med annan vegansk choklad. Självklart hade jag i bitar av denna både i muffinsen och som dekoration på frostingen.
 
Och förresten, som matinspiratör har jag möjlighet att ge er 15% rabatt på er första box om ni tecknar en ny prenumeration genom att ange koden MYKITCHENSTORIES.
 
Receptet ger 2 stycken söta veganska chokladcupcakes med fluffig blåbärsfrosting.
 
Ingredienser (saftiga veganska chokladmuffins):
25 g vegansk choklad (kan uteslutas)
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk krossade chiafrön
0,5 dl vatten
1 msk kokossocker
0,5 dl havremjölk
 
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka chokladen grovt och blanda ihop den med mandelmjöl och kakao.
3. I en annan bunke blandar du ihop krossade chiafrön och vatten. Låt stå i någon minut innan du har i kokossockret och vispar ihop.
4. Sikta ner kakaoblandningen i chiasmeten och blanda ihop.
5. Ha till sist i havremjölken och blanda till en jämn smet.
6. Fördela smeten i två cupcakeformar i en cupcake-plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du garnerar med frosting. Bäst smakar de efter att ha stått i kylskåpet i några timmar, helst över natten.
 
Ingredienser (fluffig vegansk blåbärsfrosting):
2 dl frysta blåbär
1 msk vatten
1 tsk agar agar
0,5 msk agavesirap
1 burk kokosgrädde à 400 ml
 
blåbär, mynta och vegansk choklad till garnering
 
Gör såhär:
1. Ställ burken med kokosgrädde i kylskåpet.
2. Lägg frysta blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills blåbären lösts upp till ett mos.
3. Häll moset genom en finmaskig sil så att du bli av med skal och ev större bitar och får en slät puré.
4. Koka upp purén tillsammans med agavesirap och agar agar under omrörning i ca 5 minuter innan du häller över den i en skål och låter moset svalna helt och hållet i rumstemperatur. Moset ska fortfarande vara mjukt.
5. Skeda upp kokosgrädden i en skål (inte vattnet i burken) och blanda ner en del av det i blåbärsmoset.
6. Lägg blåbärsmosgrädden i resten av kokosgrädden och vispa upp till en fluffig smet.
7. Låt frostingen stå i kylskåpet i ca 1 timme innan du spritsar dina cupcakesmed den. Avsluta med att garnera dina cupcakes med blåbär, mynta och mer vegansk choklad!
 


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
Segfrasiga äppelrutor
Vegansk chokladfondant
#1 - Felicia

yum

#2 - Märta

Åhhh, wow! Hittade nyss till din blogg och jag blev fast direkt! Underbart härlig blogg. Tack för recepten! :-) Kram från ennu följare.

Svar: Vad glad jag blir! Tack <3
Camilla

#3 - Linnéa - The Hungry Gosling

Detta ser fantastiskt gott ut, måste testa! :)

#4 - Josse

Ja, älskar att kunna kombinera gott och nyttigt! Och ett stort plus att de var veganska (och ändå ser riktigt smarriga ut) :)

Powered by Jasper Roberts - Blog