Nyttiga & veganska blåbärspannacotta-pajer

Hej måndag och ett nytt hälsosamt och veganskt recept! Eftersom att ni verkar tycka om mina pannacottapajer så mycket så tänkte jag att det skulle vara roligt att försöka att ta fram en hälsosammare variant på en sådan paj. Den här blåbärspannacotta-pajen utan vittt socker, gluten eller mejeriprodukter är helt fantastisk och funkar super som en lyxig men nyttig frukost. Ett crunch:ight skal med mycket tuggmotstånd och en svag smak av kanel och kardemumma. Fyllningen blev riktigt krämig och syrlig.
Det härliga när man bakar med bär är att man egentligen inte behöver tillföra så mycket sötma, även när man inte bakar hälsosamt. Den naturliga smaken är ju så god utan en massa extra krusiduller! Dessutom är grunden till fyllningen kokosmjölk och inte kokosgrädde vilket gör den väldigt lätt i smaken. En perfekt fikafrukost helt enkelt!
Det här receptet räcker till 6 portioner (portionsformar eller en pajform med diameter 20 cm).
 
Och förresten! Innan jag glömmer vill jag bara tacka Aminah Eleonora som gjort ett fantastiskt jobb med min nya header. Hoppas ni tycker om den lika mycket som mig! Bloggens layout har förändrats också. Bytte ju nyligen men det var så mycket strul med den att jag behövde byta. Nu tror jag allt fungerar som det ska och jag hoppas ni trivs i bloggens nya utseende!
 
Ingredienser (veganskt pajskal):
110 g torrostade och saltade mandlar
0,5 dl kokosolja
2 msk agavesirap
3,5 dl havregryn
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
 
Gör såhär:
1. Mixa ihop alla ingredienserna till en formbar massa. Detta gör du enklast i en matberedare.
2. Tryck ut massan i portionsformar eller en stor pajform med diameter på 20 cm. Ställ i kylskåpet medan du förbereder pannacotta-fyllningen.
 
Ingredienser (vegansk blåbärspannacotta):
2 dl frysta blåbär
1 msk vatten
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 msk agavesirap
1 tsk agar agar pulver
 
färsk mynta och blåbär till garnering
 
Gör såhär:
1. Koka upp vatten och frysta blåbär i en kastrull. Rör om hela tiden tills du får ett blåbärsmos.
2. Häll moset genom en finmaskig sil så att du blir av med skalet och får en slät blåbärspuré.
3. Tillsätt den vita delen av kokosmjölken till blåbärspurén (inte vattnet i botten på burken!) och honung.
4. Rör om under uppvärmning tills allt blandat sig väl och tillsätt därefter agar agar pulver.
5. Låt pannacottan koka upp i ca 2 minuter under omrörning innan du drar bort kastrullen från plattan och häller upp i pajskalet.
6. Ställ tillbaka pajen/pajerna i kylskåpet och låt pannacottafyllningen stelna helt innan servering (tar ca 1 timme). Garnera med färsk mynta och blåbär.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
Segfrasiga äppelrutor
Vegansk chokladfondant
#1 - NORRSKEN EMMA

det såg riktigt mumsigt! =)

kram

Powered by Jasper Roberts - Blog