Nyttig & vegansk halloncheesecake

Måndag idag vilket inte bara betyder starten på en ny vecka utan också att ett hälsosammare recept publiceras här på bloggen. Jag tycker att vi väger upp för gårdagens sötsyrliga cheesecake mini pavlovas med en nyttig cheesecake. Nyttig cheesecake? Jag vet, det är väl inte den vanligaste ordföljden men det finns faktiskt. Dessutom är denna cheesecake både vegansk och fri från mejeriprodukter.
Hemligheten bakom denna krämiga och nyttiga cheesecake är cashewnötter! Visste du att du enkelt kan göra vegansk färskost/ricotta genom att blötlägga naturella cashewnötter över natten och seda körda dem i matberedaren till en slät konsistens. Nu vet du iallafall! Och vill du inte göra cheesecake med denna veganska färskost så kan du smaksätta den med typ vitlök, salt, peppar och lite örter så har du världens godaste veganska smörgåspålägg.
 
Jag bakade den här RAW cheesecaken i en rund form med diameter på 18 cm, vilket ger ca 10 bitar (383 kcal per bit).
 
OBS! Förbered inför det här receptet kvällen innan genom att lägga cashewnötterna i en skål med 5 dl vatten och 1 nypa salt. Täck för och låt stå över natten.

Ingredienser (botten):
50 g naturella nötter av valfri sort
2 dl havregryn
25 stycken medelstora mjuka dadlar
1 nypa salt
 
Gör såhär:
1. Täck botten av formen med bakplåtspapper.
2. Kärna ur dadlarna och mixa ihop alla ingredienser i en matberedare. Det får gärna vara lite grövre bitar kvar av nötterna så mixa inte för länge.
3. Tryck ut massan i botten på formen. Ställ åt sidan medan du förbereder fyllningen.
 
Ingredienser (fyllning):
140 g blötlagda cashewnötter
1 burk kokosgrädde à 400 ml
0,5 dl agavesirap
rivet skal från 1 citron
1 nypa äkta vaniljpulver
 
150 g hela hallon till toppingen
 
Gör såhär:
1. Häll av vattnet från cashewnötterna.
2. Mixa cashewnötterna till en slät massa som liknar färskost i konsistensen. Detta tar en stund. Ställ åt sidan.
3. Vispa kokosgrädden fluffigt. Ha sedan i cashewmassan, agavesirap, rivet skal från 1 citron och vaniljpulver och vänd försiktigt med slickepott tills du får en jämn smet.
4. Häll upp smeten i formen. Avsluta med att lägga hallon på hela toppen av cheesecaken.
5. Låt cheesecaken stå i frysen i minst 2-3 timmar innan servering.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Josefine

Spännande! Måste testas till fikat nu när man är tillbaka på jobbet

#2 - Felicia Holmgren

Så gott det låter!