Chipsfudge på 4 ingredienser

Är jag ensam om att crave:a choklad efter att jag ätit chips? Nu är jag ju inte den största chipsälskaren. Men, när jag väl äter chips så måste jag avsluta med en bit mörk choklad. Kalla det vana, kroppens försök till smakbalans eller bara galna cravings. Oavsett så tycker jag att de två sakerna, chips och choklad, gör sig riktigt bra ihop. Håller du med dig? Please, ge mig lite support i kommentarsfältet haha så känner jag mig inte lika ensam.
 
Skämt åsido så är denna fudge inte bara fantastiskt god med den perfekta balansen mellan sött och salt. Den är också väldigt enkel att göra. Tre ingredienser och 90 sekunder i microvågsugnen är allt du behöver och du får en riktigt len och god fudge. Ja, det är ju ändå fredag och enligt mig så behöver inte chipset bara vara i skålen.
 
Ingredienser:
150 g choklad (minst 50% kakaohalt)
1/2 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
25 g smör
1 dl lättsaltade chips av valfri sort
 
eventuellt mörka chokladknappar till garnering
 
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen.
2. Tärna smöret.
3. Lägg choklad, smör och sötad kondenserad mjölk i en värmetålig skål.
4. Värm smeten i mikron på högsta värme i 90 sekunder. Blanda väl och värm i micron i ytterligare 15 sekunder om det behövs.
5. Täck en form (15x25 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Låt smeten svalna lite innan du har på chips så att du inte riskerar att chipsen blir mjuka.
6. Avsluta med att eventuellt garnera med lite mörka chokladknappar
7. Låt stå i kylskåpet tills den stelnat (brukar inte ta mer än 1 timme).
 

Saftig daimkaka med vaniljkräm

Nu var det ett tag sen som jag bjöd på ett recept på en ordentlig mjuk kaka. Här kommer ett recept på en riktigt saftig mjuk kaka med bitar av daim i. Och eftersom att jag som vanligt inte kan låta en kaka bara vara så hade jag på min bästa vaniljkräm, färska bär och ännu mera daim. Det blev nästan lite tårtkänsla över det hela!
Självklart går det bra att skippa alla extra grejer och bara baka och servera den precis som den är. En perfekt mjuk kaka till kaffet (eller te) som bara smälter i munnen. Daimbitarna ger en härlig choklad- och karamellsmak till den saftiga vaniljkakan.
Jag bakade min kaka i en form för bröd (rymmer 1,5 liter) och sedan vände jag bara på kakan uppochner, bredde på vaniljkräm och garnerade med färska bär och daim. En perfekt nödlösning skulle jag säga om man behöver tårta snabbt. Har du många gäster funkar det utmärkt att baka den i långpanna, använd bara tre gånger så mycket ingredienser och du är good to go! Bakar du den däremot i mindre variant som jag har gjort så räcker den till ca 8 bitar.
 
Ingredienser:
2,25 dl vetemjöl
0,25 tsk bikarbonat
1 nypa äkta vaniljpulver
1 påse daimbitar à 200 g
75 g mjukt rumsvarmt smlr
2 dl strösocker
2 stora ägg
0,75 dl filmjölk
 
ev ytterligare daimbitar till garnering
färska bär
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret i nedre delen av ugnen.
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljpulver och daimbitar i en skål. Ställ åt sidan.
3. I en annan bunke blandar du ihop smör och strösocker.
4. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt omrörning.
5. Ha i filmjölken och blanda lite till.
6. Sikta till sist ner blandningen av de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en jämn smet.
7. Täck din brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Du vet att kakan är klar om du sticker ner en sticka/tandpetare och den är helt torr när den kommer ut.
 
Låt svalna helt innan du brer på vaniljkräm och garnerar med daim samt färska bär.

Brownie cookies med center-gömma

Den här veckan är den sista sommarlovsveckan för min äldsta dotter innan det är dags för förskolan igen. Sommaren har verkligen flugit förbi och det har varit såå härligt att få ha henne hemma hela sommaren efter alla år av heltidsstudier och sommarjobb. Och en picknick till vill vi hinna med innan sommarlovets slut. Även om det bara är tisdag idag, och hon egentligen bara får sötsaker på fredagar så kände jag att den sista sommarlovspicknicken skulle få vara extra lyxig med chokladiga browniekakor med centergömma.
Ja, ni ser ju själva. Det går ju inte att missa den väldigt glada 4-åringen som skymtar i bakgrunden. Det är så gulligt att hon hela dagen vill försäkra sig om att hon ska få äta chokladkaka trots att det inte är fredag. "Mamm, mamma visst ska jag få en kaka sen på picknicken?", frågar hon gång på gång. Gullunge!
 
Men jag förstår henne, de ser jättegoda ut och ÄR jättegoda (mvh morsan som självklart provsmakade när inte barnen såg). Sega, kladdiga, chokladiga cookies som påminner om fudge brownies i konsistensen. Med en bit center blir upplevelsen komplett! Prova själva, vettja! Receptet ger 20 kakor.
 
Ingredienser:
160 g smör
200 g grovhackad mörk choklad eller chokladknappar
2 dl brunt farinsocker strö
2 stora ägg (L)
1 nypa äkta vaniljpulver
0,5 dl kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
20 mörka chokladbitar
20 bitar center (typ 1,5 rulle)

 
Gör såhär:
1. Smält ihop smör och grovhackad choklad i micro eller över vattenbad. Ställ åt sidan.
2. Vispa socker, ägg och äkta vaniljpulver bara precis tills det går ihop.
3. Tillsätt den smälta smörchokladen till ägg- och sockerblandningen. Vispa tills det går ihop.
4. Ha i kakao, mjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop till en jämn smet.
5. Plasta in bunken och låt smeten stelna i kylskåpet till en formbar massa, tar ca 1,5-2h
6. Sätt ugnen på 160 grader.
7. Täck en plåt med bakplåtspapper. Ta upp smet med hjälp av en sked och rulla till jämnstora bollar. Fördela på plåten med ordentligt med mellanrum. 9 kakor per plåt är lagom. Platta till bollarna försiktigt med handen.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
9. Ta ut plåten från ugnen  och tryck ner en chokladbit och en bit center i mitten på varje kaka.
10. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ytterligare 5 min.
11. Låt kakorna svalna helt innan servering.
 
Förvaras i rumstemperatur i lufttät burk.

Nyttiga & veganska blåbärspannacotta-pajer

Hej måndag och ett nytt hälsosamt recept! Eftersom att ni verkar tycka om mina pannacottapajer så mycket så tänkte jag att det skulle vara roligt att försöka att ta fram en hälsosammare variant på en sådan paj. Den här blåbärspannacotta-pajen utan vittt socker, gluten eller mejeriprodukter är helt fantastisk och funkar super som en lyxig men nyttig frukost. Ett crunch:ight skal med mycket tuggmotstånd och en svag smak av kanel och kardemumma. Fyllningen blev riktigt krämig och syrlig.
Det härliga när man bakar med bär är att man egentligen inte behöver tillföra så mycket sötma, även när man inte bakar hälsosamt. Den naturliga smaken är ju så god utan en massa extra krusiduller! Dessutom är grunden till fyllningen kokosmjölk och inte kokosgrädde vilket gör den väldigt lätt i smaken. En perfekt fikafrukost helt enkelt!
Det här receptet räcker till 6 portioner (portionsformar eller en pajform med diameter 20 cm).
 
Och förresten! Innan jag glömmer vill jag bara tacka Aminah Eleonora som gjort ett fantastiskt jobb med min nya header. Hoppas ni tycker om den lika mycket som mig! Bloggens layout har förändrats också. Bytte ju nyligen men det var så mycket strul med den att jag behövde byta. Nu tror jag allt fungerar som det ska och jag hoppas ni trivs i bloggens nya utseende!
 
Ingredienser (veganskt pajskal):
110 g torrostade och saltade mandlar
0,5 dl kokosolja
2 msk agavesirap
3,5 dl havregryn
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
 
Gör såhär:
1. Mixa ihop alla ingredienserna till en formbar massa. Detta gör du enklast i en matberedare.
2. Tryck ut massan i portionsformar eller en stor pajform med diameter på 20 cm. Ställ i kylskåpet medan du förbereder pannacotta-fyllningen.
 
Ingredienser (vegansk blåbärspannacotta):
2 dl frysta blåbär
1 msk vatten
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 msk agavesirap
1 tsk agar agar pulver
 
färsk mynta och blåbär till garnering
 
Gör såhär:
1. Koka upp vatten och frysta blåbär i en kastrull. Rör om hela tiden tills du får ett blåbärsmos.
2. Häll moset genom en finmaskig sil så att du blir av med skalet och får en slät blåbärspuré.
3. Tillsätt den vita delen av kokosmjölken till blåbärspurén (inte vattnet i botten på burken!) och honung.
4. Rör om under uppvärmning tills allt blandat sig väl och tillsätt därefter agar agar pulver.
5. Låt pannacottan koka upp i ca 2 minuter under omrörning innan du drar bort kastrullen från plattan och häller upp i pajskalet.
6. Ställ tillbaka pajen/pajerna i kylskåpet och låt pannacottafyllningen stelna helt innan servering (tar ca 1 timme). Garnera med färsk mynta och blåbär.

Fudge brownie med kakdeg

Älskade kakdeg, denna barnsligt goda trend som tagit många av oss med storm. Jag ska erkänna, jag vart ganska skeptisk i början. Vadå rå kakdeg? Det får man ju ont i magen av, hade jag ju fått lära mig. Deg ska gräddas och inget annat. Men ack så fel jag hade. Så länge du skippar ägg, jäst och bakpulver så är det helt grönt att äta cookie dough eller kakdeg precis som den är. Eller så toppar du dina brownies med den, så som jag har gjort.
Det är ofta i de stunder som jag inte avsatt tid för att planera recept som de mest fantastiska idéer dyker upp. Typ som när jag nattade barnen igår kväll. Barnen hade somnat och jag låg kvar den där marginaltiden som behövs för att säkerställa att de faktiskt sover haha. Då får jag idén om att toppa fudge brownies med krämig kakdeg som glasyr istället för en klassisk chokladganache. Eller, egentligen får ganachen också vara med på ett hörn som ni ser, men först ska kakdegen bres på.
Dessa härligt sega brownies med kakdeg och chokladglasyr bakade jag i en rektangulär ugnsfastform med måtten 15x22 cm, vilket gav ca 8 ordentliga bitar. Vill du ha mini brownies är det bara att dela den i 12 bitar istället, perfekt om du ska bjuda på annat fika också.
 
Ingredienser (fudge brownie):
150 g smör
2,75 dl strösocker
1,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1,75 dl Vetemjöl
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält smöret på svag värme. Häll över i en bunke.
3. Tillsätt strösocker, kakao, vaniljsocker och blanda ihop.
4. Blanda försiktigt ner ett ägg i taget.
5. Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt med en slickepott till en slät smet.
6. Täck en bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna helt innan du brer på glasyren.
 
Ingredienser (rå kakdeg, kakdegsglasyr):
125 g mjukt, rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
0,75 dl brunt farinsocker strö
2 msk mjölk
1,75 dl vetemjöl
100 g mörka chokladknappar eller grovhackad mörk choklad
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker länge tills du får en riktigt fluffig smet.
2. Ha i mjölken och vispa lite till.
3. Tillsätt därefter vetemjölet och blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
4. Ha till sist i den mörka chokladen och blanda bara precis tills chokladen fördelat sig jämnt i kakdegsglasyren.
5. Bre kakdegen över den avsvalnade brownien och ställ i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
 
Ingredienser (chokladglasyr):
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den mörka chokladen och smält den  i microvågsugn i 30 sekunders-intervaller.
2. Låt den svalna lite innan du blandar ner vispgrädden. Blanda tills du får en jämn smet.
3. När den svalnat i rumstemperatur tills den fått en lite tjockare konsistens häller du den över kakdegslagret på brownien. Ställ tillbaka i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Den här brownien smakar allra bäst om den fått stå i kylskåpet över natten.