Hallonpaj fylld med vaniljkräm à la MAX - Förbättrat recept!

Bland de första och mest besökta recepten på min blogg är mitt recept på den farligt goda pajen med hallon och vaniljkräm som finns att köpa på MAX. Jag åt den en gång hos dem för två somrar sen och kunde inte sluta tänka på den så jag försökte helt enkelt återskapa den hemma i mitt eget kök. Och oj vilken succé den blev! Den har bakats både en och flera gånger av mig och alla ni härliga bloggbesökare.
 
Saker kan ju dock alltid bli bättre, särskilt när man några år senare har mer kunskap tack vare allt bakbloggande. Så idag bjuder jag på ett förbättrat recept av den här välbakade favoriten med ett ännu godare och frasigare pajskal! Pajen är tunnare denna gång för att jag helt enkelt använt en större form (29 cm i diameter) men om du vill ha den lika tjock som ursprungsreceptet använder du en form med diameter på ca 24 cm.
 
Ingredienser (vaniljkräm)
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 1 krm äkta vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Gör såhär:
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
 
Ingredienser (paj & fyllning):
pajskal:
180 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1,5 msk vatten

fyllning:
350 g hallon (om du använder frysta kan du ta ut dem en liten stund innan för tining men inte alltför tidigt så att de blir gojsiga)
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
Rivet skal av 1/4 citron
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
4. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
6. Ta bort aluminiumfoliet.
7. Blanda försiktigt hallonen med socker, potatismjöl och citron.
8. Ta ut pajen och låt svalna lite, lägg vaniljkräm i botten, strö över hallonen och sedan de degsmulor som är kvar.
9. Grädda i ytterligare ca 20-30 min tills pajen fått fin färg. Servera när den svalnat med grädde eller glass.
 


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Amanda Jona [SPONTAN]

Alltså MUMS!

#2 - Karolina

Men vad gott!

#3 - Mirre - Sweetwords

Mums så gott

#4 - Sandra

Hej. Vilken trevlig blogg. Detta receptet verkar ju super smarigt. Det måste man verkligen testa. Allt bra med dig denna fina onsdag? Kram Sandra

#5 - Marie Bergman

Ser otroligt gott ut =)

#6 - Karin

WOW vad gott!!! <3

#7 - Anonym

Ja, jättemums

#8 - Emma Granlunid

Mumsigt

#9 - Hanna Karlsson

Åh så gott!

#10 - Amanda CL

Låter underbart god! Ska spara receptet!

#11 - Tess & Fredrik

Ser riktigt gott ut! ❤

#12 - ullie

åhh men mums va det lät