Banan-vårrullar
Frukt är godis, ellerhur? I veckan gjorde jag en dessert som verkligen införlivar det uttrycket: banan-vårrullar. Det här är en dessert som slår en med häpnad. En söt banan kryddad med kanel, inbakad i frasig filodeg. En kula glass på det och lite sirap - helt underbart!
Är du ovan vid att fritera behöver du inte oroa dig, det är lättare än vad man kan tro. Jag har inga speciella frityr-verktyg, utan använder min wok-panna och en hålslev. Det viktiga är att använda en olja utan smak, till exempel solrosolja. Utöver det finns det lite bra säkerhetsgrejer att tänka på när man friterar:
  • Håll is och kallt vatten borta från oljan. Reaktionen blir våldsam.
  • Använd inga verktyg av plast eller gummi. Det finns risk att de smälter.
  • Undvik att ha brännbara saker i närheten av spisen.
  • Fyll inte kastrullen/wok-pannan med olja ända upp till kanten, håll lite marginal.
Receptet ger 8 stycken vårrullar.
 
Ingredienser:
8 tunna filodegsark
4 bananer delade i två
1,25 dl brunt farinsocker strö
0,5 dl malen kanel
 
0,5 dl vatten + 2-4 msk vetemjöl som "klister"
neutral olja till fritering
 
vaniljglass och sirap till servering
 
Gör såhär:
1. Blanda ingredienserna till "klistret" till en jämn smet utan klumpar.
2. Dela bananerna i två.
3. Lägg en bananhalva på kanten av filodegen. Garnera generöst med farinsocker och kanel.
4. Rulla in bananhalvan i arket och försegla med vatten- och mjölblandningen.
5. Hetta upp oljan i en djup kastrull eller wok-panna.
6. Fritera vårrullarna 1-2 minuter på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lägg dem på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.
 
Servera med en kula vaniljglass och lite sirap.
#1 - Anonym

Men åh vad gott med bananvårullar!!! <3 Mums!

Matklubbens Topplista mytasteswe.com