3360g kärlek

Det har varit ganska tyst på bloggen de senaste dagarna och det är för att jag helt enkelt har varit upptagen med att lära känna vår nya familjemedlem! I onsdags blev jag mamma till ännu en liten prinsessa och lyckan är obeskrivlig ♥.

 

Recension: Daddelpraliner by Pralini

Jag blev såå glad när jag fick hem det här pressutskicket i brevlådad. Pralinis daddelpraliner, handplockade dadlar från Medina doppade i belgisk choklad lät som riktiga drömpraliner. Och vet ni? Det ÄR dem!
Pralinerna finns just nu i fyra olika smaker: pistachio dream, peanut butter & salted caramel, mandel & havssalt och coco heaven. Mina två favoriter från asken är pistachio dream och peanut butter & salted caramel. Sältan i dessa två praliner gjorde det hela on point eftersom att jag i vanliga fall tycker att dadlar är väldigt söta.
Jag tänker mig att den här typen av pralinaskar gör sig super fint som en ätbar present utöver det vanliga. Tillsammans med en blomma och ett kort när syskonet tar studenten eller examen? Annars är jag sjukt sugen på att beställa hem en stor mängd till min kommande examensfest!
 
Om ni själva är sugna på att unna er eller en vän den här lyxigt goda pralinasken så kan ni göra det via deras instagram eller via e-mail: hello@pralini.se. Hemsidan är fortfarande under konstruktion.
 
Tryck gärna på det lilla hjärtat under det här inlägget om du tyckte om det! :)

Hallonpaj fylld med vaniljkräm à la MAX - Förbättrat recept!

Bland de första och mest besökta recepten på min blogg är mitt recept på den farligt goda pajen med hallon och vaniljkräm som finns att köpa på MAX. Jag åt den en gång hos dem för två somrar sen och kunde inte sluta tänka på den så jag försökte helt enkelt återskapa den hemma i mitt eget kök. Och oj vilken succé den blev! Den har bakats både en och flera gånger av mig och alla ni härliga bloggbesökare.
 
Saker kan ju dock alltid bli bättre, särskilt när man några år senare har mer kunskap tack vare allt bakbloggande. Så idag bjuder jag på ett förbättrat recept av den här välbakade favoriten med ett ännu godare och frasigare pajskal! Pajen är tunnare denna gång för att jag helt enkelt använt en större form (29 cm i diameter) men om du vill ha den lika tjock som ursprungsreceptet använder du en form med diameter på ca 24 cm.
 
Ingredienser (vaniljkräm)
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 1 krm äkta vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Gör såhär:
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
 
Ingredienser (paj & fyllning):
pajskal:
180 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1,5 msk vatten

fyllning:
350 g hallon (om du använder frysta kan du ta ut dem en liten stund innan för tining men inte alltför tidigt så att de blir gojsiga)
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
Rivet skal av 1/4 citron
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
4. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
6. Ta bort aluminiumfoliet.
7. Blanda försiktigt hallonen med socker, potatismjöl och citron.
8. Ta ut pajen och låt svalna lite, lägg vaniljkräm i botten, strö över hallonen och sedan de degsmulor som är kvar.
9. Grädda i ytterligare ca 20-30 min tills pajen fått fin färg. Servera när den svalnat med grädde eller glass.
 

Matcha grönt te pannkakor

Det här receptet är i samarbete med Room 99 där den söta gjutjärnsgrytan är ifrån. Jag älskar att både tillaga och servera mat och bakverk i gjutjärnsgrytor. De är så himla fina och den här mini-varianten passar perfekt både till att servera pannkakor eller baka sommarens alla pajer i.
Godmorgon lördag! Nu har jag äntligen tagit mammaledigt från helgjobbet som jag har haft sedan jag började plugga för 5 år sen. Det känns sjukt ovant men väldigt skönt såhär några veckor innan beräknad förlossning. En helg som denna passar jag på att köra pannkaksfrukost med en twist! Matcha grönt te pannkakor med chokladsås och färska bär.
Att smaksätta pannkakor är kanske inte det första man tänker att man ska göra med matcha pulvret man har hemma men det blir verkligen en succé! Tillsammans med hemmagjord choklasås och färska bär har du den drömmigaste frukosten du ätit på länge. Även om det inte är den nyttigaste frukosten i världshistorien så kan du komma undan med att matcha innehåller en massa nyttigheter som gör kroppen gott som till exempel c-vitamin, fibrer och klorofyll ;)
 
Klicka gärna på hjärtat under det här inlägget om du tycker om det här receptet!
 
Ingredienser (matcha grönt te pannkakor):
3,75 dl vetemjöl
0,25 dl brunt farinsocker strö
1,5 msk matcha grönt te pulver
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 stort ägg + 1 äggvita från stort ägg
3,75 dl mjölk
2 msk smält smör

Gör såhär:
1. Blanda mjöl, farinsocker, matcha grönt te pulver, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Ställ åt sidan.
2. I en annan skål vispar du lätt ihop ägg, äggvita och mjölk. Tillsätt detta och smält smör i bunken med de torra ingredienserna och vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
3. Låt smeten vila i 15 minuter innan stekning.
4. Stek pannkakorna i smör på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg. 0,5 dl smet per pannkaka tycker jag blir lagom.
5. Servera med hemmagjord chokladsås.
 
Ingredienser (chokladsås):
1 dl kakao
2 dl strösocker
3 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
2. Låt chokladsåsen sjuda under omrörning tills den börjar tjockna. Det tar cirka 5–10 minuter.
3. Chokladsåsen kommer att tjocka ytterligare när den kallnat så låt den svalna i kylskåpet en liten stund innan servering.

Chokladbolls-kladdkaka

Kladdkaka med vhokladbolls-glasyr
 

Om jag ska köpa fika ute så väljer jag nästan alltid en vanlig klassisk chokladboll med en kopp kaffe. Det går liksom aldrig fel och är precis lagom tycker jag. Något som inte är lika lagom men definitivt dubbelt så gott är att toppa sin kladdiga kladdkaka med en krämig chokladbollssmet! Jag vet, låter som en dröm och är helt förförande. Det perfekta fredagsfikat helt enkelt.

En riktigt god, krämig och kladdig chokladbolls-kladdkaka
Receptet som jag använde till chokladbolls-glasyren skiljer sig just från den vanliga grundsmeten till chokladbollar som jag brukar köra på för att få en mer bredbar och inte lika tung konsistens. Det som gör den lite extra lyxig är att den innehåller både lite av min hemmagjorda vaniljkräm och lite vispad grädde.
Jag bakade det här receptet i en rund form med avtagbara kanter som har en diameter på 20 cm. Det ger en kladdkaka på ca 8 bitar.

Klicka gärna på hjärtat under det här inlägget om du tycker om det här receptet!

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Vispa lätt ihop smör, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.

4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.

5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).

6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös och färdig i kanterna. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladbollsglasyr!

Ingredienser (chokladbollsglasyr):

1 dl vispgrädde

100 g mjukt smör

6 msk kakao

1,5 dl strösocker

3 dl finmalda havregryn

3 msk kallt kaffe

1,5 dl vaniljkräm

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

1. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.

2. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.

3. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.

4. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.