Snabb BBQ Hawaii kycklingpizza med Mat.se
Det här inlägget är i samarbete med Mat.se
När jag och min lillebror var yngre brukade vi ofta prata om vad vi trodde skulle finnas för häftiga saker i framtiden. En av de sakerna vi pratade om var om man skulle kunna trycka på en knapp för att få mat hem till dörren så att man slapp gå till affären. Hur häftigt är det inte att det är verklighet idag? Mat.se är en av de företag som erbjuder den här tjänsten och jag har testat att handla mat via deras hemsida för lite kommande recept här på bloggen.
Och oj vad jag är tacksam över att jag kan få avlastning på inhandlingsfronten när jag har så mycket annat på gång 7 dagar i veckan. Det är så himla enkelt att sitta på bussen hem från jobbet eller skolan och klicka hem de varor man behöver och sen få välja vilken tid man vill att de ska komma.
En annan sak som underlättar vardagen är middagar som inte tar mer än 30 minuter att tillaga, som den här BBQ hawaii kycklingpizzan med tortillabotten som jag handlade ingredienser till från Mat.se . Förutom att det går riktigt snabbt att tillaga så ger tortillabotten en riktigt tunn och fin pizzagrund som gör att både en och två pizzor (och kanske fler) slinker ner.
 
Det här receptet räcker till 8 portioner.
 
Ingredienser:
400 g kycklingfilé
2 msk smör till stekning
salt & peppar
8 tortillabröd
2-3 dl bbq sås
4 dl riven ost av valfri sort
1 rödlök
8 skivor ananas
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skär kycklingen i små bitar.
3. Smält smöret i en stekpanna och stek kycklingen i smöret på hög värme. Krydda med salt och peppar. Kycklingen ska ha fått färg men inte vara helt klar, spar lite tillagningstid till ugnen så att du får en saftig kyckling i din pizza.
4. Skiva rödlöken tunt och dela ananasskivorna i mindre bitar.
5. Nu är det dags att sätta ihop pizzan! Lägg tortillabröden på plåtar med bakplåtspapper. 2-3 stycken per plåt är lagon.
6. Bre ett tunt lager bbq-sås på varje botten. Strö över lite riven ost. Toppa med kyckling, rödlök och ananas och avsluta med ytterligare lite riven ost.
7. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
Nyttig banana split
Vad vore helg utan lyxfrukost! Nu när jag har så mycket att göra med plugg och jobb så blir verkligen helgerna heliga för mig. Att få sitta tillsammans runt frukostbordet hela familjen samlad på helgmornarna är bland det bästa jag vet!
I vanliga fall brukar det bli pannkaksfrukost men idag testade jag göra om banana split till ett nyttigt frukostalternativ. Det blev riktigt fräscht och gott och min dotter trodde att det var glass hela tiden haha. Då vet man att man har lyckats!
 
I vanliga fall brukar jag använda choklad av väldigt hög kakaohalt när jag gör nyttigare fika/dessertalternativ men den här gången testade jag cocoa nibs som jag fick testa från nu3 (råa krossade kakaobönor), dvs 100% kakao. Det blev inte alls för beskt som jag trodde från början att det skulle bli utan balanserades jätte bra med den söta bananen och de söta bären.
 
Att göra nyttig banana split är verkligen super enkelt! För en portion är allt du behöver:
1 mogen banan
2 dl naturell yoghurt (använd soya- eller havreyoghurt för vegansk)
bär, nötter, cocoa nibs och nötter till garnering
 
Gör såhär:
1. Dela bananen på längden och placera halvorna på varsin sida om ett fat.
3. Häll upp yoghurt mellan bananhalvorna och avsluta med att garnera med massa frukt, bär, cocoa nibs och nötter!
Varm choklad cupcakes
Det slog mig nyligen att det var hur länge sen som helst nu som jag bakade cupcakes! När jag startade bloggen var det bland de bakverk som jag bakade mest men den senaste tiden har mitt bakintresse varit riktat åt andra håll.
Igår fick jag hem ett paket som jag glömt att jag ens beställt eftersom att leveranstiden var så lång. Jag hade beställt en silikonform för chokladskedar på typ wish eller ebay, minns inte riktigt vilken av dem men på båda hemsidorna är de riktigt billigt (9 kr!!). Då fick jag idén om cupcakes inspirerade av varm choklad.
Cupcakeformarna är från My Perfect Day som skämde bort mig med massor av tillbehör till bakning. De har nyligen utökat deras baksortiment vilket är en glad nyhet för en bakfantast som mig!
De här cupcaksen består av en saftig chokladmuffins, toppad med chokladglasyr som jag lät rinna över cupcakeformens kant och sen använde jag bara vanlig vispad grädde som frosting och pudrade med kakao. Perfekt fika nu till hösten!
 
Receptet räcker till ca 12 stycken.
 
Ingredienser (chokladmuffins):
75 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fördela cupcakeformar i en muffinsplåt.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
5. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och ströocker, och sikta ner i smörblandningen.
6. Vispa till en slät smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8. Låt muffinsen svalna helt innan du dekorerar dem.
 
Ingredienser (glasyr och frosting):
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
50 g smör
3 dl vispgrädde
kakao till pudring
 
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen och dela smöret i bitar. Lägg allt i en värmetålig skål och smält i micron i 30-sekunders intervallet.
2. Blanda tills du får en jämn chokladsmet och låt den sedan svalna i rumstemperatur. Den ska ha tjocknat men fortfarande vara rinnig.
3. Täck varje muffins med chokladglasyren, låt den rinna lite över kanten så att man får känslan av en överfylld kopp varm choklad.
4. Vispa upp grädden och fördela den på dina cupcakes. Avsluta med att pudra med kakao.
Matklubbens Topplista myTaste.se