Citrontryfflar med vit choklad
Det bästa godiset är väl ändå det hemmagjorda godiset. Jag har aldrig varit mycket för lösgodis, klarar knappt av en tugga men bakverk har jag inga problem med. Därför passar det extra bra för mig att göra godis hemma själv, då kan jag själv bestämma hur sötsliskiga dem ska vara.
De här citrontryfflarna med vit choklad är perfekta för alla oss som inte gillar allt för sött godis. De är fräscha och syrliga men har samtidigt en söt smak av vit choklad.
Receptet räcker till ca 10 stycken.
 
Ingredienser:
100 g vit choklad
75 g smör
3 msk vispgrädde
rivet skal från 1 citron
florsocker för garnering
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål tillsammans med smör och vispgrädde. Smält alltsammans i micro med 30 sekundersintervaller, blanda mellan, tills du får en fin och jämn smet.
2. Tillsätt rivet skal från en citron. Blanda och låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet i minst 2 timmar.
3. Använd en sked för att skopa upp jämnstora tryffelbollar. Rulla till en jämn form med hjälp av händerna och rulla dem sedan i florsocker.
4. Kan serveras direkt men förvaras annars i kylskåpet!
 
UPPDATERING 4/12/2016: Det har visat sig att vissa chokladsorter inte funkar lika bra för detta recept. De märken som säkert fungerar är Lidls vita choklad (Fin caré, 100g), Marabous vita choklad, ICAs vita choklad och Odenses vita choklad. Skillnaden mellan dessa och andra märken är att de innehåller vasslepulver och/eller gräddpulver.
Saffranschurros
Churros, churros, churros! Ett så himla gott friterat bakverk som är svår att sluta när man väl har börjat. Lättare blev det inte när jag smaksatte den klassiska churros-degen med saffran. Eller när jag rullade dem i kanelsocker för att därefter doppa dem i nutella. Ja ni hör ju själva, idag var inte sista gången jag gör den här varianten!
Det här receptet räcker till 8 portioner (eller 1 portion när det kommer till en churros-älskare som mig, ooops!) För att få en sån fin korkskruvsform på mina churros använde jag en stjärntyll med en 1 cm bred öppning.
 
Ett annat bakverk som smakar himmelskt när man smaksätter den med saffran är min Saffranspavlova med mandarin curd och vit choklad.
 
Ingredienser:
120 g smör
0,5 g saffran
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
5 ägg
 
raps- eller solrosolja till fritering
kanel och socker till garnering
nutella som tillbehör
 
Gör såhär:
1. Lägg mjölk, smör. salt, saffran och strösocker i en kastrull.
2. Koka upp och tillsätt sedan vetemjölet. Blanda och låt degen rostas i kastrullen i ca tre minuter under fortsatt omrörning tills degen släpper från kanterna.
3. Häll över degen i en kall bunke och vispa därefter ner 1 ägg i taget.
4. Lägg degen i en spritspåse med stjärntyll (bredd ca 1 cm) eller klipp ett hål i botten av påsen efter att du fyllt den.
5. Hetta upp oljan till 180 grader. Jag använder en wok-panna när jag friterar.
6. Tryck ut deg från spritspåsen med ett tryck med handen per churro och fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills att de fått en fin färg.
7. Lägg de färdiga churrosarna på hushållspapper för att låta överflödig olja rinna av och vänd dem sedan i strösocker blandat med kanel.
8. Servera direkt med nutella som tillbehör!
Gran- och snögubbecupcakes
Idag bakade jag lite söta vintercupcakes i form av snögubbar och granar! Jag saknar inte den bortsmälta snön här i Stockholm men den får gärna finnas med i mina bakverk :)
 
Grunden för dessa cupcakes är densamma. En muffin toppad med valfri smörkräm/frosting. Denna gång använde jag saftiga chokladmuffins som grund men en syrlig citronmuffin funkar minst lika bra! Jag använde italiensk marängsmörkräm som blir riktigt fluffig och god. Till snögubbarna använde jag extra vit pulverfärg och till granarna använde jag grön pastafärg.
Till dekorationerna kan du använda i princip vadsomhelst, det som jag skrivit är bara det som just jag använde. Låt kreativiteten flöda! En instruktionsvideo där jag tydligt visar hur jag gör kommer upp senare men tills dess skriver jag nedan hur man gör.
 
Snögubbar:
Använd en rund tyll med stor öppning och spritsa två runda former över varandra. Låt den undre vara bredare än den övre. Sätt i två chokladrullar eller salta pinnar, en på varje sida. Som knappar till snögubbarna använde jag silverkulor. Snögubbarnas huvuden är marshmallows. Ögonen ritade jag dit med en penna av ätbar färg och näsan gjorde jag av sugar paste som jag färgat orange.
 
Granar:
Använd en stjärntyll i med valfri storlek på öppning. Jag använde en som är ca 1,5 cm bred. Försök att inte luta tyllen när du spritsar utan försök hålla den helt rak under hela tiden annars får du en gran som lutar! För att pimpa till granarna lite, dekorerade jag med grönt ätbart glitter. Roligt och enkelt!
 
 
Matklubbens Topplista mytasteswe.com