Citrontryfflar med vit choklad

Det bästa godiset är väl ändå det hemmagjorda godiset. Jag har aldrig varit mycket för lösgodis, klarar knappt av en tugga men bakverk har jag inga problem med. Därför passar det extra bra för mig att göra godis hemma själv, då kan jag själv bestämma hur sötsliskiga dem ska vara.
De här citrontryfflarna med vit choklad är perfekta för alla oss som inte gillar allt för sött godis. De är fräscha och syrliga men har samtidigt en söt smak av vit choklad.
Receptet räcker till ca 10 stycken.
 
Ingredienser:
100 g vit choklad
75 g smör
3 msk vispgrädde
rivet skal från 1 citron
florsocker för garnering
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål tillsammans med smör och vispgrädde. Smält alltsammans i micro med 30 sekundersintervaller, blanda mellan, tills du får en fin och jämn smet.
2. Tillsätt rivet skal från en citron. Blanda och låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet i minst 2 timmar.
3. Använd en sked för att skopa upp jämnstora tryffelbollar. Rulla till en jämn form med hjälp av händerna och rulla dem sedan i florsocker.
4. Kan serveras direkt men förvaras annars i kylskåpet!
 
UPPDATERING 4/12/2016: Det har visat sig att vissa chokladsorter inte funkar lika bra för detta recept. De märken som säkert fungerar är Lidls vita choklad (Fin caré, 100g), Marabous vita choklad, ICAs vita choklad och Odenses vita choklad. Skillnaden mellan dessa och andra märken är att de innehåller vasslepulver och/eller gräddpulver.

Saffranschurros

Churros, churros, churros! Ett så himla gott friterat bakverk som är svår att sluta när man väl har börjat. Lättare blev det inte när jag smaksatte den klassiska churros-degen med saffran. Eller när jag rullade dem i kanelsocker för att därefter doppa dem i nutella. Ja ni hör ju själva, idag var inte sista gången jag gör den här varianten!
Det här receptet räcker till 8 portioner (eller 1 portion när det kommer till en churros-älskare som mig, ooops!) För att få en sån fin korkskruvsform på mina churros använde jag en stjärntyll med en 1 cm bred öppning.
 
Ett annat bakverk som smakar himmelskt när man smaksätter den med saffran är min Saffranspavlova med mandarin curd och vit choklad.
 
Ingredienser:
120 g smör
0,5 g saffran
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
5 ägg
 
raps- eller solrosolja till fritering
kanel och socker till garnering
nutella som tillbehör
 
Gör såhär:
1. Lägg mjölk, smör. salt, saffran och strösocker i en kastrull.
2. Koka upp och tillsätt sedan vetemjölet. Blanda och låt degen rostas i kastrullen i ca tre minuter under fortsatt omrörning tills degen släpper från kanterna.
3. Häll över degen i en kall bunke och vispa därefter ner 1 ägg i taget.
4. Lägg degen i en spritspåse med stjärntyll (bredd ca 1 cm) eller klipp ett hål i botten av påsen efter att du fyllt den.
5. Hetta upp oljan till 180 grader. Jag använder en wok-panna när jag friterar.
6. Tryck ut deg från spritspåsen med ett tryck med handen per churro och fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills att de fått en fin färg.
7. Lägg de färdiga churrosarna på hushållspapper för att låta överflödig olja rinna av och vänd dem sedan i strösocker blandat med kanel.
8. Servera direkt med nutella som tillbehör!

Gran- och snögubbecupcakes

Idag bakade jag lite söta vintercupcakes i form av snögubbar och granar! Jag saknar inte den bortsmälta snön här i Stockholm men den får gärna finnas med i mina bakverk :)
 
Grunden för dessa cupcakes är densamma. En muffin toppad med valfri smörkräm/frosting. Denna gång använde jag saftiga chokladmuffins som grund men en syrlig citronmuffin funkar minst lika bra! Jag använde italiensk marängsmörkräm som blir riktigt fluffig och god. Till snögubbarna använde jag extra vit pulverfärg och till granarna använde jag grön pastafärg.
Till dekorationerna kan du använda i princip vadsomhelst, det som jag skrivit är bara det som just jag använde. Låt kreativiteten flöda! En instruktionsvideo där jag tydligt visar hur jag gör kommer upp senare men tills dess skriver jag nedan hur man gör.
 
Snögubbar:
Använd en rund tyll med stor öppning och spritsa två runda former över varandra. Låt den undre vara bredare än den övre. Sätt i två chokladrullar eller salta pinnar, en på varje sida. Som knappar till snögubbarna använde jag silverkulor. Snögubbarnas huvuden är marshmallows. Ögonen ritade jag dit med en penna av ätbar färg och näsan gjorde jag av sugar paste som jag färgat orange.
 
Granar:
Använd en stjärntyll i med valfri storlek på öppning. Jag använde en som är ca 1,5 cm bred. Försök att inte luta tyllen när du spritsar utan försök hålla den helt rak under hela tiden annars får du en gran som lutar! För att pimpa till granarna lite, dekorerade jag med grönt ätbart glitter. Roligt och enkelt!
 
 

Glutenfria fudge brownie cookies

Cookies är något som alltid funkar att bjuda på, speciellt när de varken innehåller gluten eller mjölk om man skulle råka ha någon allergiker i sällskapet. Idag bakade jag de här super goda fudge brownie cookiesen för typ femte gången den här månaden. De är bara FÖR GODA! Det är riktigt svårt att hålla sig för att inte äta dem innan jag fotat klart.
Dessutom är de här godbitarna riktigt enkla att göra. Testa själv vettja! Receptet räcker till ca 10 kakor.
 
Ingredienser:
5 dl florsocker
1 dl kakao
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
3 små äggvitor
150 g chokladknappar
 
Gör såhär:
1. Blanda florsocker, kakao och salt i en bunke.
2. Tillsätt äggvitorna och fortsätt blanda tills du får en kladdig men jämn smet. Blanda till sist ner chokladknapparna.
3. Klicka upp smeten i 10 stycken på en plåt med bakplåtspapper.
4. Låt kakorna vila på plåten i rumstemperatur i ca 30 minuter medan du låter ugnen värmas upp till 175 grader.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på plåten innan servering.

Frozen-kalas

Min treåriga dotter är helt förälskad i filmen Frozen. Hon har sett den så många gånger att t. om jag har lärt mig alla repliker utantill och hon kan alla rörelser till scenen där Elsa "slår sig fri". Helt underbart haha! Jag minns själv när jag vart helt fast i en film eller serie som barn. Man tröttnade aldrig!
Hon har länge önskat sig ett Frozen-kalas och igår blev det äntligen av. Ja på en måndag haha, lite tokigt veckan blir genast lite roligare när man festar till det en vardag.
Tårtan, cupcakesen och dekorationerna, ja allt var inspirerat av filmen! Riktigt roligt var det att se min dotters blir när hon fick se tårtan första gången. "Mamma, titta det är Elsa!".
Till fyllning av tårtan använde jag blåbärsmousse och vaniljkräm. Tårtbotten gjorde jag enligt det klassiska "tre lika"-receptet. Under sugar pasten spacklade jag tårtan med italiensk marängsmörkräm. Cupcaksen är gjoda av saftiga chokladmuffins toppade med fluffig vit chokladfrosting utan smör.
Powered by Jasper Roberts - Blog