Nu ska jag tipsa er om en snabb, enkel, vegetarisk och väldigt väldigt god lunch! Dessa ugnsbakade falafel är bara att skjutsa in i ugnen och blir riktigt saftiga. Jag serverade dem i plattbröd tillsammans med färska grönsaker och en super god yoghurtsås.
 
Receptet nedan räcker till 9 stycken stora falafel.
 
Ingredienser (falafel):
400 g kokta kikärtor
2 pressade vitlöksklyftor
1 riven gul lök
2 msk potatismjöl
0,5 dl finhackad persilja
1 tsk spiskummin
salt och peppar
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Lägg alla ingredienser i en skål och kör med stavmixer till en slät smet.
3. Klicka ut smeten till 9 lika stora bollar på bakplåtspappret.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Dessa falfel blir lite mer platta till sin form.
 
Ingredienser (yoghurtsås):
2 dl matyoghurt
1 msk tahini
pressad saft från en halv citron
0,5 dl finhackade färska örter från persilja, koriander och mynta
salt och peppar
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en skål förutom salt och peppar. Blanda väl och smaka sedan av med lite salt och peppar i taget.
 
---
 
Now I'll tell you about a quick, simple, vegetarian and very delicious lunch! These baked falafel are just super easy and get really juicy. I served them in flat bread along with fresh vegetables and a nice yoghurt sauce.
 
The recipe below is enough to 9 pieces of large falafel.
 
Ingredients (falafel):
400g cooked chickpeas
2 pressed garlic cloves
1 grated onion
2 tablespoons potato flour
0.5 cups of finely chopped parsley
1 teaspoon cumin
salt and pepper
 
Do this:
1. Preheat the oven to 225 degrees celsius and line a baking sheet with parchment paper.
2. Place all ingredients in a bowl and run with a hand blender until smooth.
3. Click the batter into 9 equal balls on the baking paper.
4. Bake in middle of oven for about 30 minutes. These Falfel gets a little more flat in shape.
 
Ingredients (yoghurt):
2 cups neutral yoghurt
1 tbsp tahini
pressed juice of half a lemon
0.5 cups of finely chopped fresh herbs of parsley, coriander and mint
salt and pepper
 
Do this:
1. Place all ingredients in a bowl except salt and pepper. Mix well and season with a little salt and pepper at a time.