Ugnsbakad falafel
Nu ska jag tipsa er om en snabb, enkel, vegetarisk och väldigt väldigt god lunch! Dessa ugnsbakade falafel är bara att skjutsa in i ugnen och blir riktigt saftiga. Jag serverade dem i plattbröd tillsammans med färska grönsaker och en super god yoghurtsås.
 
Receptet nedan räcker till 9 stycken stora falafel.
 
Ingredienser (falafel):
400 g kokta kikärtor
2 pressade vitlöksklyftor
1 riven gul lök
2 msk potatismjöl
0,5 dl finhackad persilja
1 tsk spiskummin
salt och peppar
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Lägg alla ingredienser i en skål och kör med stavmixer till en slät smet.
3. Klicka ut smeten till 9 lika stora bollar på bakplåtspappret.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Dessa falfel blir lite mer platta till sin form.
 
Ingredienser (yoghurtsås):
2 dl matyoghurt
1 msk tahini
pressad saft från en halv citron
0,5 dl finhackade färska örter från persilja, koriander och mynta
salt och peppar
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en skål förutom salt och peppar. Blanda väl och smaka sedan av med lite salt och peppar i taget.
 
---
 
Now I'll tell you about a quick, simple, vegetarian and very delicious lunch! These baked falafel are just super easy and get really juicy. I served them in flat bread along with fresh vegetables and a nice yoghurt sauce.
 
The recipe below is enough to 9 pieces of large falafel.
 
Ingredients (falafel):
400g cooked chickpeas
2 pressed garlic cloves
1 grated onion
2 tablespoons potato flour
0.5 cups of finely chopped parsley
1 teaspoon cumin
salt and pepper
 
Do this:
1. Preheat the oven to 225 degrees celsius and line a baking sheet with parchment paper.
2. Place all ingredients in a bowl and run with a hand blender until smooth.
3. Click the batter into 9 equal balls on the baking paper.
4. Bake in middle of oven for about 30 minutes. These Falfel gets a little more flat in shape.
 
Ingredients (yoghurt):
2 cups neutral yoghurt
1 tbsp tahini
pressed juice of half a lemon
0.5 cups of finely chopped fresh herbs of parsley, coriander and mint
salt and pepper
 
Do this:
1. Place all ingredients in a bowl except salt and pepper. Mix well and season with a little salt and pepper at a time.
Hälsosam pannacotta
Ibland får man gäster mitt i veckan och då kan det vara skönt att kunna bjuda på en efterrätt som inte skjuter blodsockret i höjden. Denna hälsosamma, krämiga och såklart goda pannacotta är ett perfekt alternativ då. Ännu godare blir den om man toppar med lite färska bär.
 
Det här receptet är grundreceptet och räcker till 2 portioner. Jag valde att smaksätta min med 75 g mörk choklad (80% kakao) som jag smälte över vattenbad men du kan såklart ha i den smaksättning du vill. Vad sägs om rårörda hallon eller rivet citronskal?
 
Ingredienser:
1 burk kokosmjölk à 400 ml (ej light)
1 tsk honung (kan ersättas med agavesirap för vegan)
1 vaniljstång
1 tsk agar agar
 
Gör såhär:
1. Lägg kokosmjölk (utan vattnet), agar agar och honung i en kastrull. Skär upp vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även ner vaniljstången.
2. Låt allting koka upp och dra bort kastrullen från plattan så snart allt börjat koka. Låt sedan pannacotta smeten sjuda i några minuter. Ha i valfri smaksättning och blanda väl.
3. Häll upp smeten i valfria serveringsglas och låt pannacottan stelna i kylskåpet i minst 4 timmar innan servering.
 
---
 
Sometimes you have guests in the middle of the week and then it might be nice to be able to serve a dessert that does not shoot your blood sugar up. This healthy, creamy and of course delicious panna cotta is a perfect option then. I love to top it fresh berries.

This recipe is the basic recipe and enough for two servings. I chose to flavour mine with 75 grams of dark chocolate that I melted over a water but you can of course have any flavor you want. What about raspberries or lemon zest? Try anything you like!

Ingredients:
1 can of coconut milk each 400 ml (not light)
1 teaspoon honey (can be replaced with agave syrup vegan)
1 vanilla pod
1 teaspoon agar powder

Do this:
1. Add the coconut milk (without water), agar agar, and honey in a saucepan. Cut the vanilla bean and scrape the seeds into the pan and also add the vanilla pod.
2. Allow everything to boil and remove from the heat as soon as everything has started to boil. Then let the panna cotta mixture simmer for a few minutes. Put in optional seasoning and mix well.
3. Pour batter into optional serving glass and let the panna cotta solidify in the refrigerator for at least 4 hours before serving.
Dumle cupcakes
För någon vecka sedan anordnades det en auktion på instagram i välgörenhetssyfte där alla intäkter oavkortat gick till bygge av operationsrum på Swedish Medical Center, en svensk sjukhusklinik i Idlib i Syrien.
 
Mitt bidrag till auktionen var 24 cupcakes i valfritt utförande och detta blev vad vinnaren önskade: dumle cupcakes med bärgömma. Underbart goda! Receptet hittar ni som vanligt nedan och räcker till 12 stycken stora cupcakes. Frostingen är dumlefluff och därför bör du komma ihåg att förbereda den i god tid då den behöver vila minst 4 timmar i kylskåpet innan du kan vispa upp den till en fluffig frosting.

Ingredienser (muffins):
75 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
 
200 g valfria bär
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fördela cupcakeformar i en muffinsplåt.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
5. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker, och sikta ner i smörblandningen.
6. Vispa till en slät smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8. Låt muffinsen svalna helt innan du fyller med bär.
9. Gröp ur varje muffins lite grann och fyll hålet med bär.
 
Ingredienser (dumlefluff):
220 g dumle
3,25 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Hacka dumlen grovt.
2. Värm upp grädden på svag värme, den får inte koka! Ha sedan i dumlen och blanda medan kastrullen fortfarande står på plattan tills all dumle smält ner i grädden.
3. Häll över fluffen i en skål, plasta in och låt stå minst 4 timmar i kylskåpet men helst över natten.
4. Vispa upp till en fluffig smet och spritsa på dina cupcakes. Ställ cupcaksen i kylskåpet under tiden som du förbereder chokladglasyren.
 
Ingredienser (chokladglasyr):
50 g mörk choklad
25 g smör
 
Gör såhär:
1. Hacka chokladen grovt och dela smöret i bitar.
2. Smält försiktigt smöret och chokladen i en kastrull på låg värme.
3. Häll över chokladglasyren i en skål och låt tjockna lite grann, den ska dock fortfarande vara rinnig. Dekorera dina cupcakes med glasyr och njut!
 
---
 
About a week ago, an auction was organized on instagram for charity reasons where all proceeds went to the building of operating theaters at Swedish Medical Center, a Swedish hospital clinic in Idlib in Syria.

My contribution to the auction was 24 cupcakes in any execution and this was what the winner desired: dumle caramel cupcakes filled with berried.The recipe can be found as usual below and serves 12 pieces of big sized cupcakes. The frosting is dumle caramel frosting and therefore you should remember to prepare it a day ahead as it needs to rest in the refrigerator before you can whip it up into a fluffy frosting.

Ingredients (muffins):
75 g butter
0.5 teaspoon vanilla
1 dl water
1.5 dl milk
1 egg
3 dl flour
1 dl cocoa
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking soda
2.5 dl granulated sugar
 
200 g berries of your own choice
 
Do this:
1. Preheat the oven to 175 degrees.
2. Distribute cupcake cases in a muffin pan.
3. Melt the butter in a saucepan.
4. Add the vanilla sugar, water, milk and eggs to the butter.
5. Mix the flour, cocoa, baking soda, baking powder and sugar, and sift down into the butter mixture.
6. Whisk until smooth.
7. Bake in middle of oven for about 15 minutes.
8. Let the muffins cool completely before you fill with berries.
9. Make a whole in the cupcake in which you put some berries.

Ingredients (dumle fluff):
220 g dumle
3.25 dl whipping cream

Do this:
1. Chop the dumle caramel rough.
2. Heat the cream over low heat, it must not boil! Add the dumle and mix while the pan is still on the plate until all dumle have melted down in the cream.
3. Pour over the fluff into a bowl, wrap with plastic and let stand at least 4 hours in the refrigerator, but preferably overnight.
4. Whip up a fluffy batter and pipe on your cupcakes. Set the cupcakes in the refrigerator while you prepare the chocolate glaze.

Ingredients (chocolate glaze):
50 g dark chocolate
25g butter

Do this:
1. Chop the chocolate coarsely and divide the butter in pieces.
2. Melt the butter and chocolate gently in a saucepan over low heat.
3. Pour the chocolate glaze in a bowl and allow to thicken a little, it should still be runny. Decorate your cupcakes with frosting and enjoy!
 
Matklubbens Topplista myTaste.se