Ugnsbakad falafel

Nu ska jag tipsa er om en snabb, enkel, vegetarisk och väldigt väldigt god lunch! Dessa ugnsbakade falafel är bara att skjutsa in i ugnen och blir riktigt saftiga. Jag serverade dem i plattbröd tillsammans med färska grönsaker och en super god yoghurtsås.
 
Receptet nedan räcker till 9 stycken stora falafel.
 
Ingredienser (falafel):
400 g kokta kikärtor
2 pressade vitlöksklyftor
1 riven gul lök
2 msk potatismjöl
0,5 dl finhackad persilja
1 tsk spiskummin
salt och peppar
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Lägg alla ingredienser i en skål och kör med stavmixer till en slät smet.
3. Klicka ut smeten till 9 lika stora bollar på bakplåtspappret.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Dessa falfel blir lite mer platta till sin form.
 
Ingredienser (yoghurtsås):
2 dl matyoghurt
1 msk tahini
pressad saft från en halv citron
0,5 dl finhackade färska örter från persilja, koriander och mynta
salt och peppar
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en skål förutom salt och peppar. Blanda väl och smaka sedan av med lite salt och peppar i taget.
 
---
 
Now I'll tell you about a quick, simple, vegetarian and very delicious lunch! These baked falafel are just super easy and get really juicy. I served them in flat bread along with fresh vegetables and a nice yoghurt sauce.
 
The recipe below is enough to 9 pieces of large falafel.
 
Ingredients (falafel):
400g cooked chickpeas
2 pressed garlic cloves
1 grated onion
2 tablespoons potato flour
0.5 cups of finely chopped parsley
1 teaspoon cumin
salt and pepper
 
Do this:
1. Preheat the oven to 225 degrees celsius and line a baking sheet with parchment paper.
2. Place all ingredients in a bowl and run with a hand blender until smooth.
3. Click the batter into 9 equal balls on the baking paper.
4. Bake in middle of oven for about 30 minutes. These Falfel gets a little more flat in shape.
 
Ingredients (yoghurt):
2 cups neutral yoghurt
1 tbsp tahini
pressed juice of half a lemon
0.5 cups of finely chopped fresh herbs of parsley, coriander and mint
salt and pepper
 
Do this:
1. Place all ingredients in a bowl except salt and pepper. Mix well and season with a little salt and pepper at a time.

Hälsosam pannacotta

Ibland får man gäster mitt i veckan och då kan det vara skönt att kunna bjuda på en efterrätt som inte skjuter blodsockret i höjden. Denna hälsosamma, krämiga och såklart goda pannacotta är ett perfekt alternativ då. Ännu godare blir den om man toppar med lite färska bär.
 
Det här receptet är grundreceptet och räcker till 2 portioner. Jag valde att smaksätta min med 75 g mörk choklad (80% kakao) som jag smälte över vattenbad men du kan såklart ha i den smaksättning du vill. Vad sägs om rårörda hallon eller rivet citronskal?
 
Ingredienser:
1 burk kokosmjölk à 400 ml (ej light)
1 tsk honung (kan ersättas med agavesirap för vegan)
1 vaniljstång
1 tsk agar agar
 
Gör såhär:
1. Lägg kokosmjölk (utan vattnet), agar agar och honung i en kastrull. Skär upp vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även ner vaniljstången.
2. Låt allting koka upp och dra bort kastrullen från plattan så snart allt börjat koka. Låt sedan pannacotta smeten sjuda i några minuter. Ha i valfri smaksättning och blanda väl.
3. Häll upp smeten i valfria serveringsglas och låt pannacottan stelna i kylskåpet i minst 4 timmar innan servering.
 
---
 
Sometimes you have guests in the middle of the week and then it might be nice to be able to serve a dessert that does not shoot your blood sugar up. This healthy, creamy and of course delicious panna cotta is a perfect option then. I love to top it fresh berries.

This recipe is the basic recipe and enough for two servings. I chose to flavour mine with 75 grams of dark chocolate that I melted over a water but you can of course have any flavor you want. What about raspberries or lemon zest? Try anything you like!

Ingredients:
1 can of coconut milk each 400 ml (not light)
1 teaspoon honey (can be replaced with agave syrup vegan)
1 vanilla pod
1 teaspoon agar powder

Do this:
1. Add the coconut milk (without water), agar agar, and honey in a saucepan. Cut the vanilla bean and scrape the seeds into the pan and also add the vanilla pod.
2. Allow everything to boil and remove from the heat as soon as everything has started to boil. Then let the panna cotta mixture simmer for a few minutes. Put in optional seasoning and mix well.
3. Pour batter into optional serving glass and let the panna cotta solidify in the refrigerator for at least 4 hours before serving.

Dumle cupcakes

För någon vecka sedan anordnades det en auktion på instagram i välgörenhetssyfte där alla intäkter oavkortat gick till bygge av operationsrum på Swedish Medical Center, en svensk sjukhusklinik i Idlib i Syrien.
 
Mitt bidrag till auktionen var 24 cupcakes i valfritt utförande och detta blev vad vinnaren önskade: dumle cupcakes med bärgömma. Underbart goda! Receptet hittar ni som vanligt nedan och räcker till 12 stycken stora cupcakes. Frostingen är dumlefluff och därför bör du komma ihåg att förbereda den i god tid då den behöver vila minst 4 timmar i kylskåpet innan du kan vispa upp den till en fluffig frosting.

Ingredienser (muffins):
75 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
 
200 g valfria bär
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fördela cupcakeformar i en muffinsplåt.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
5. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker, och sikta ner i smörblandningen.
6. Vispa till en slät smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8. Låt muffinsen svalna helt innan du fyller med bär.
9. Gröp ur varje muffins lite grann och fyll hålet med bär.
 
Ingredienser (dumlefluff):
220 g dumle
3,25 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Hacka dumlen grovt.
2. Värm upp grädden på svag värme, den får inte koka! Ha sedan i dumlen och blanda medan kastrullen fortfarande står på plattan tills all dumle smält ner i grädden.
3. Häll över fluffen i en skål, plasta in och låt stå minst 4 timmar i kylskåpet men helst över natten.
4. Vispa upp till en fluffig smet och spritsa på dina cupcakes. Ställ cupcaksen i kylskåpet under tiden som du förbereder chokladglasyren.
 
Ingredienser (chokladglasyr):
50 g mörk choklad
25 g smör
 
Gör såhär:
1. Hacka chokladen grovt och dela smöret i bitar.
2. Smält försiktigt smöret och chokladen i en kastrull på låg värme.
3. Häll över chokladglasyren i en skål och låt tjockna lite grann, den ska dock fortfarande vara rinnig. Dekorera dina cupcakes med glasyr och njut!
 
---
 
About a week ago, an auction was organized on instagram for charity reasons where all proceeds went to the building of operating theaters at Swedish Medical Center, a Swedish hospital clinic in Idlib in Syria.

My contribution to the auction was 24 cupcakes in any execution and this was what the winner desired: dumle caramel cupcakes filled with berried.The recipe can be found as usual below and serves 12 pieces of big sized cupcakes. The frosting is dumle caramel frosting and therefore you should remember to prepare it a day ahead as it needs to rest in the refrigerator before you can whip it up into a fluffy frosting.

Ingredients (muffins):
75 g butter
0.5 teaspoon vanilla
1 dl water
1.5 dl milk
1 egg
3 dl flour
1 dl cocoa
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking soda
2.5 dl granulated sugar
 
200 g berries of your own choice
 
Do this:
1. Preheat the oven to 175 degrees.
2. Distribute cupcake cases in a muffin pan.
3. Melt the butter in a saucepan.
4. Add the vanilla sugar, water, milk and eggs to the butter.
5. Mix the flour, cocoa, baking soda, baking powder and sugar, and sift down into the butter mixture.
6. Whisk until smooth.
7. Bake in middle of oven for about 15 minutes.
8. Let the muffins cool completely before you fill with berries.
9. Make a whole in the cupcake in which you put some berries.

Ingredients (dumle fluff):
220 g dumle
3.25 dl whipping cream

Do this:
1. Chop the dumle caramel rough.
2. Heat the cream over low heat, it must not boil! Add the dumle and mix while the pan is still on the plate until all dumle have melted down in the cream.
3. Pour over the fluff into a bowl, wrap with plastic and let stand at least 4 hours in the refrigerator, but preferably overnight.
4. Whip up a fluffy batter and pipe on your cupcakes. Set the cupcakes in the refrigerator while you prepare the chocolate glaze.

Ingredients (chocolate glaze):
50 g dark chocolate
25g butter

Do this:
1. Chop the chocolate coarsely and divide the butter in pieces.
2. Melt the butter and chocolate gently in a saucepan over low heat.
3. Pour the chocolate glaze in a bowl and allow to thicken a little, it should still be runny. Decorate your cupcakes with frosting and enjoy!
 

Våfflor

Jag hade egentligen inte tänkt göra våfflor idag men det är ju svårt att inte bli sugen när man ser alla mumsiga bilder överallt. Jag gjorde belgiska våfflor men gräddade dem i ett vanligt våffeljärn så de blev fortfarande tunna men ack så goda och krispiga! Toppade gjorde jag med grädde, nutella, jordgubb och kokosflingor.
 
Ingredienser:
2 ägg
125 g smör
2,5 dl röd mjölk
2dl vatten
12,5 g färsk jäst (1/4 paket)
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,5 dl vetemjöl
smör, smält till gräddning
 
Gör såhär:
1. Separera äggulorna från vitorna.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten. Värm tills vätskan är fingervarm.
3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet.
5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en annan bunke. Vänd försiktigt ner detta smeten och låt vila i ca 30 minuter.
6. Värm upp och pensla våffeljärnet med smör. Grädda sedan dina våfflor i ca 3 min.
 
---
 
I had not really planned on making waffles today but it's hard not to crave for it when you see all the yummy waffle pictures on social media. I made Belgian waffles but baked them in a regular waffle iron so they were still thin, but oh so good and crispy! I topped mine with cream, nutella, strawberry and coconut flakes.
 
Ingredients:
2 eggs
125 g butter
2.5 dl red milk
2 dl water
12.5 g of fresh yeast (1/4 package)
0.5 tsp salt
0.75 dl granulated sugar
2 teaspoon vanilla
6.5 dl flour
butter, melted to baking

Do this:
1. Separate the yolks from the egg whites.
2. Melt the butter in a saucepan and add milk and water. Heat until the liquid is lukewarm.
3. Crumble the yeast into a bowl and dissolve in the dough liquid.
4. Add the egg yolk, salt, sugar, vanilla sugar and flour. Stir until smooth.
5. Beat the egg whites to soft peaks in another bowl. Gently fold the batter and let rest for about 30 minutes.
6. Heat the waffle iron and brush with butter. Bake your waffles for about 3 minutes each.

Så lyckas du med hembakade pizzan

Hemlagad mat är bland det bästa som finns och jag föredrar det framför att äta ute på restaurang om det inte är en rätt jag lärt mig göra själv än. Pizza är en sån rätt som jag verkligen har velat göra bra länge. Många varianter har dock varit för tjocka, för hårda, för mycket tomatsås osv osv. En snabb googling ger dig tipset att skaffa en pizzasten för bästa resultat, men vet du - det behöver man inte alls! I det här inlägget vill jag dela med mig av mina tips för att få den perfekta hembakade pizzan som smakar som på pizzeria (om inte godare).
 
1. Degen
Jag har provat många olika recept och detta är den som gett mig smarrigast resultat. Men snåla inte med knådningen! Jag vet, det är jätte jobbigt att stå och knåda i 10 minuter om man inte äger en hushållsassistent men det är så värt det för krispigt och mumsigt resultat. Dessutom blir det vardagsmotion på köpet. Win-win situation!
 
Det här receptet räcker till 2 runda pizzor
12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
4-5 dl vetemjöl +  extra till utbakningen
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt olivolja, salt och strösocker. Blanda.
3. Tillsätt till sist vetemjöl lite i taget tills du får en smidig deg. Hellre för lite vetemjöl än för mycket. Och som sagt - knåda på nu! Låt armmusklerna få arbete i 10 minuter innan du plastar in bunken eller täcker med bakduk. Låt jäsa i 45 minuter.
 
Efter jäsning delar du degen i två delar. Forma varje del till en bulle genom att vika kanterna mot mitten. Vänd sedan på bullen och puffa upp den med båda händerna kupade. Strö över lite vetemjöl och låt bullarna jäsa i ytterligare 15 minuter under bakduk.
 
När det är dags att forma pizzorna börjar du med att rikligt mjöla ditt bakbord. Lägg en bulle på mjölet och platta till med händerna till en rund form innan du börjar kavla ut. Och här gäller det att kavla tunt för godaste pizzan!
 
2. Ugnen
Ok, har man en pizzasten så är det jätte bra men jag är student så det är liksom inte prio 1 i min livsstil att äga en sån haha. Man får minst lika bra resultat genom att bara ta en djup bakplåt, vända den upp och ner och sätta in i mitten av ugnen. Pizzan kommer alltså att gräddas på plåtens undersida (med bakplåtspapper mellan) och denna lilla finess ger en drömgod pizza! Se till att plåten stått inne i ugnen minst 15 minuter innan du skjutsar in sin pizza på bakplåtspapper.
 
För övrigt gäller högsta värmen som det bara går på din vanliga ugn där hemma (jag har 250 grader celsius) och därför kan jag inte ge exakt gräddningstid annat är att håll koll och ta ut när pizzan är gyllenbrun. Hemma hos mig tog det ca 8 minuter.
 
3. Fyllning
Basen är tomatsås, ju längre den fått stå och puttra desto godare! Koka upp ett paket passerade tomater med 2 msk tomatpure tillsammans med valfri kryddning. Jag smaksätter min med timjan, oregano, basilika, salt, peppar och ingefära! När du väl ska ha tomatsås på din pizza, snåla gärna! För mycket tomatsås gör det hela till en enda sörja så var sparsam.
 
Garnera därefter med riven ost (jag älskar parmesan) och sen är det bara att gå bananas med vad du vill ha på din pizza. Själv älskar jag mozzarella, salami och tomatskivor.
Powered by Jasper Roberts - Blog