Indisk Quorngryta

I veckan blev det den här goda indiska quorngryta till middag. Den är väldigt smakrik och här hemma gick den hem både hos min 2,5-åring och min köttälskande man haha. Känner att det är en perfekt matlåderätt att ha med sig när plugget börjar i höst igen. Det här receptet räcker till ca 4 portioner och jag serverade grytan med bulgur men ris går också bra såklart :)
 
Ingredienser:
1 paket à 312 g quornfile
50 g naturella cashewnötter
2 msk honung
1 msk rapsolja
1 msk färsk finriven ingefära
1 msk garam masala kryddmix
1 tsk spiskummin
400 g passerade tomater
1/2 burk à 400 ml kokosmjölk
 
Gör såhär:
1. Tärna quornfilén i lika stora bitar. Går självklart bra att använda den som redan är tärnad men jag hade filéerna hemma.
2. Lägg alla ingredienser förutom quornfilé och kokosmjölk i en bunke. Mixa ihop till en smet med stavmixer.
3. Lägg cashewsmeten och quornbitarna i en lite djupare stekpanna och värm upp på högsta värmen under omrörning i några minuter innan du sänker till medelvärme och tillsätter kokosmjölken. Blanda väl, lägg på ett lock och låt grytan sjuda i ca 15 minuter.

Smulpaj i glas

Det är ofta jag gör om klassiska desserter till portionsformar i glas. Tycker att det är så smidigt och vackert. Speciellt när man får gäster över eller ska ta med sig fika på picknick. Den här gången blev det smulpaj med hallon och vaniljkräm. Dessa läckerbitar hade jag med mig idag ut på en picknick idag. Super mysigt! Mitt recept räcker till ca 4 portioner.
 
Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Gör såhär:
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
3. Fortsätt sedan värma försiktigt under vispning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
4.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
 
Ingredienser (smuldeg):
50 g smält smör
1,25 dl vetemjöl
0,25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna till bottnen och rör ihop med smöret till en smulig massa.
3. Täck en plåt med bakplåtspapper och sprid ut smulorna på den.
4. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Blanda runt på plåten med jämna mellanrum. Låt svalna helt.
 
Ingredienser (hallonfyllning):
225 g frysta hallon
1 msk citronsaft
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Blanda ihop allt lätt.
2. Värm upp på medelvärme tills hallonen blivit genomvarma. De ska inte hinna lösas upp helt.
3. Häll över fyllningen i en skål och låt svalna.
 
Nu är det bara att varva ingredienserna i portionsformar. Börja med att lägga vaniljkräm i botten, 1 cm djupt, sedan hallonfyllning och till sist är det bara att toppa med smuldeg. Klart att ätas och förvaras i kyl :)

Chokladfondant med dulche de leche-gömma

Chokladfondant har varit ett bakverk som skrämt mig lite sen en lång tid tillbaka. Jag hade föreställningen om att det var något super avancerat eftersom att det ofta serveras på fina restauranger. När jag bakade den här chokladfondanten för första gången var jag beredd på att misslyckas men sedan dess har jag bakat den tre dagar i rad!
Jag är helt såld på chokladfondant. Det är så enkelt och smakar så himla gott med en kula glass till. Det är bara några få tips man bör tänka på när man gör chokladfondant för att inte misslyckas:
- se till att vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
- sikta ner de torra ingredienerna.
- blanda inte för kraftigt eller för mycket när du tillsätter vetemjöl, smör och choklad, då kommer du inte få den där kladdiga insidan som är karakteristiskt för en chokladfondant.
- smöra och mjöla formarna noga så att du får ut chokladfondanten snyggt sen.
- håll koll på tiden och pröva dig fram! i min ugn behöver jag bara ha dem inne i 8 minuter för att få dem helt perfekta men det kan skilja sig från ugn till ugn.
 
En annan sak som jag verkligen älskar med chokladfondant är att du kan förbereda den kvällen innan. Bara att göra smeten och fylla formarna. Plasta in dem och ta fram och grädda när det passar dig :)
Jag valde att tillsätta dulche de leche i mitten på varje chokladfondant och det blir verkligen en drömgod upplevelse. Receptet nedan utan dulche de leche är alltså grundreceptet för chokladfondant och ger 3 stycken.
 
Ingredienser:
50 g smör
75 g mörk choklad (70% kakao)
1 ägg
1 äggula
0,25 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 tsk dulche de leche
smör och vetemjöl till formarna
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smöra och mjöla formarna.
3. Dela smör och choklad i bitar och smält ihop i micro eller över vattenbad.
4. Lägg äggula, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet.
5. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt.
6. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
7. Fyll formarna med ca 2/3 smet och lägg 1 tsk dulche de leche i mitten på varje form.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass.
Powered by Jasper Roberts - Blog