Cookie dough cupcakes

Jag och @amateurbaking på instagram utmanade varandra med varsitt cupcake-recept och jag fick äran att göra hennes underbart goda cookie dough cupcakes. Receptet som räcker till 12 stycken cupcakes,  hittar ni på engelska här! Glöm inte att följa @mykitchenstories.se på instagram om ni inte redan gör det ;D
 
Ingredienser (cookie dough):
110 g rumsvarmt smör
1 dl brunt farinsocker strö
1 tsk vaniljsocker
50 g mörka chokladknappar eller grovhackad mörk choklad
2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop smör, farinsocker och vanilj till en fluffig smet. Blanda ner mörk choklad, vetemjöl och mjölk. Blanda dock inte för mycket då vi inte vill utveckla gluten eftersom kakdegen kommer att ätas rå.
2. Ställ kakdegen i kylskåpet tills du ska fylla dina cupcakes.
 
Ingredienser (chokladmuffins):
45 g rumsvarmt smör
0,75 dl rapsolja
1,25 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
0,5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk vaniljarom
1,5 dl mjölk (3 % fett, rumstemperatur)
1 msk snabbkaffe
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop smör, olja och strösocker till en fluffig smet.
3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
4. I en annan skål, blanda ihop vetemjöl, kakao och bikarbonat. Sikta ner hälften av detta i smörfluffet och vänd försiktigt med en slickepott tills allt blandats väl.
5. Blanda ihop vaniljarom, snabbkaffe och mjölk. Tillsätt detta till smörsmeten tillsammans med saltet. Blanda väl.
6. Sikta sedan ner resten av de torra ingredienserna och blanda försiktigt tills allt blandats väl.
7. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem med 3/4.
8. Rulla kakdegen till bollar stora som enkronor och lägg en i varje muffinsform.
9. Grädda dina muffins i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
Ingredienser (swiss meringue buttercream):
3 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
2,25 dl strösocker
2 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop vaniljsocker, äggvitor och strösocker över vattenbad i en värmetålig skål tills sockerkristallerna smält helt.
2. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa marängen till styva toppar.
3. Marängen är klar när den har nått rumstemperatur. Tillsätt då florsocker och fortsätt vispa en stund.
4. Klicka ner lite smör i taget i smeten samtidigt som du vispar på höghastighet. Frostingen är klar när du har fått en fluffig smet. Skulle den skära sig är det bara att fortsätta vispa tills den blir fluffig igen.
5. Dekorera dina muffins med frosting och den cookie dough som blev över.
 
---
 
Me and @amateurbaking on instagram challenged each other, each with a cupcake recipe and I was honored to make her wonderfully delicious cookie dough cupcakes. The recipe can be found here! Do not forget to follow @mykitchenstories.se on instagram if you are not already doing so ;D

Hälsosam kladdkaka

Om jag säger att den här kladdkakan är fri från tillsatt socker och gluten - tror du på mig då? Denna chokladdröm är super god, krämig och kan ätas med gott samvete. Godast är den om den får vila i kylskåpet över natten!
 
Ingredienser:
2 avocado
2 hela ägg
2 äggvitor
10 mjuka dadlar
2 msk honung
2 dl mandelmjöl
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa ihop avocado, ägg, äggvitor, dadlar och honung med en stavmixer.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna: mandelmjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan skål och sikta sedan ner detta i avocadosmeten. Blanda väl.
4. Klä en bakform med diameter 23 cm med bakplåtspapper och häll i smeten.
5. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
6. Låt kakan svalna i kylskåp i minst 1 timme men helst över natten. Serveras med grädde och bär!
---
 
If I say that this mud cake is free of sugar, gluten and butter - do you believe in me? This chocolate dream is super delicious, creamy and can be eaten with a clear conscience. Tastes the best if it is you allow to rest in the fridge over night!

Ingredients:
2 avocados
2 whole eggs
2 egg whites
10 soft dates
2 tablespoons honey
2 dl almond flour
6 tablespoons cocoa
1 teaspoon baking powder
1/2 tsp salt

Do this:
1. Set the oven to 175 degrees celsius.
2. Mix together the avocado, eggs, egg whites, dates and honey with a stick blender.
3. Mix together the dry ingredients: almond flour, cocoa, baking powder and salt in another bowl and sift to the avocado mixture.
4. Line a baking pan with a diameter of 23 cm
with baking paper and pour in the batter.
5. Bake in the middle of the oven for about 10 minutes.
6. Allow the cake to cool in the refrigerator for at least 1 hour, but preferably overnight. Served with whipped cream and berries!

Saftiga chocolate chip muffins

Dessa chokladmuffins med chokladbitar är bara såå saftiga och goda. Riktigt smälter i munnen och perfekta för det där intensiva chokladsuget. Receptet räcker till 12 stycken.
 
Ingredienser:
75 g smör
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker
150 g grovhackad mörk choklad (spara 50 g till garnering)
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, 100g hackad choklad och socker, och sikta ner i smörblandningen.
3. Vispa till en slät smet.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
5. Precis när muffinsen kommer ut ur ugnen, garnera med den 50 g hackade chokladen.
---
 
These chocolate muffins with chocolate chips are just soo juicy and tasty. Really melts in the mouth and perfect for that intense chocolate craving. Serves 12 pieces.
 
Ingredients:
75 g butter
1/2 teaspoon vanilla
1 dl water
1 1/2 dl milk
1 egg
3 dl flour
1 dl cocoa
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
2 1/2 dl granulated sugar
150 g chopped dark chocolate (50 g for garnish)
 
Do this:
1. Preheat the oven to 175 degrees celsius.
2. Melt the butter in a saucepan.
3. Add the vanilla sugar, water, milk and eggs to the butter.
4. Mix flour, cocoa, baking soda, baking powder, 100g chopped chocolate and sugar, and sift down into the butter mixture.
3. Whisk until smooth.
4. Bake in middle of oven for about 15 minutes.
5. Just when the muffins comes out of the oven, garnish with the 50 g chopped chocolate.

Pastasallad med kyckling och pesto

Det var ett tag sen nu som jag lade upp ett matrecept och den främsta anledningen till det är att jag just nu har en tvååring hemma som helst (bara) äter spaghetti med köttfärsås eller kycklingcurry-gryta. Men! Häromdagen slängde jag ihop en härligt smakrik pastasallad av grillad kyckling som blivit över sen dagen innan. Perfekt som matlåda eller lättare middag!
 
Ingredienser:
500 g valfri pasta
1 färdiggrillad kyckling
2 msk honung
2 msk soja
lite färskpressad citronsaft
salt
svartpeppar
4 msk pesto
valfria salladsblad
250 g plommontomater
riven parmesanost
olivolja
 
Gör såhär:
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna.
2. Ta bort skinn och ben från kycklingen och strimla i mindre bitar.
3. Lägg kycklingen i en skål tillsammans med honung, soja, citronsaft, salt och peppar. Låt stå.
4. Blanda ner pesto med pastan och tillsätt sedan kycklingen, salladsblad och plommontomater. Ringla över lite olivolja och garnera med parmesanost.
---
 
It's been a while since I put up a food recipe and the main reason for that is that I now have a two year old who only likes to eat spaghetti with meat sauce or chicken curry stew. But the other day I threw together a wonderfully tasty pasta salad of left over grilled chicken since the day before. Perfect as a lunch or light dinner!

Ingredients:
500 g of any pasta
1 pre-grilled chicken
2 tablespoons honey
2 tablespoons soy sauce
some freshly squeezed lemon juice
salt
black Pepper
4 tablespoons pesto
optional lettuce
250 g plum tomatoes
grated parmesan
olive oil

Do this:
1. Cook the pasta according to instructions on the package and let cool.
2. Remove skin and bones from the chicken and shred into smaller pieces.
3. Place the chicken in a bowl with honey, soy sauce, lemon juice, salt and pepper. Let stand.
4. Mix down the pesto with the pasta, then add the chicken, lettuce and plum tomatoes. Drizzle with a little olive oil and garnish with parmesan cheese.

Klassiska semlor

Även om jag tycker om att vara påhittig i köket så är semlan ett sånt bakverk som jag vill äta precis som det är på det klassiska viset. En vanlig semelbulle fylld med mandelmassa, vispad grädde och garnerad med florsocker. Bara sådär och jätte god!
 
Ingredienser (bulle):
1 msk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
 
Vispad grädde, mandelmassa och en skvätt mjölk till fyllningen.
Florsocker till garnering.
 
Gör såhär:
1. Värm med mjölken tills den är fingerljummen, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i en bunke under bakduk i 45-60 minuter. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs i ytterligate 45-60 minuter.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
9. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
10. Blanda ihop mandelmassa och en skvätt mjölk till en krämig konsistens. Vispa upp grädden.
11. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på den avskurna toppen. Pudra med florsocker.
----
 
Ingredients (bun):
1 teaspoon ground cardamom
3 dl milk
50 g of fresh yeast
1.5 dl granulated sugar
0.5 tsp salt
150 g soft butter
1 egg
11-12 dl flour

Whipped cream, almond paste and a dash of milk for the filling.
Icing sugar for garnish.

Do this:
1. Heat the milk until it is finger warm, about 37 degrees celsius.
2. Crumble the yeast into a bowl and dissolve it with milk, granulated sugar, salt, butter and eggs.
3. Add a little flour at a time, and work together to a smooth dough.
4. Leave to rise the dough in a bowl under a cloth for 45-60 minutes. It should be about twice as large.
5. Turn out the dough onto a floured board and divide into 18 pieces and shape them into round buns.
6. Place the buns on baking trays with baking paper and let rise for an additional 45-60 minutes.
7. Preheat the oven to 200 degrees celsius.
8. Brush the buns with beaten egg and bake in middle of oven for 6-7 minutes. Let cool.
9. Cut off the tops of the buns and scoop out the innards.
10. Mix the almond paste and a dash of milk to a creamy consistency. Whip up the cream.
11. Fill the buns with almond paste, pipe the cream and add to the cut top. Dust with icing sugar.
Powered by Jasper Roberts - Blog