Citronmaräng Eclairs

Efter all vinterrelaterad bakning så har jag saknat något riktigt syrligt och fräscht till fikat. Idag fick de bli dessa härligheter: eclairs fyllda med lemon curd, toppade med en fluffig maräng. Det är ju inte riktigt säsong för jordgubbar med de blev pricken över i:t!
Eclair är ett sånt bakverk som jag trodde var jätte svårt att göra fram tills att jag faktiskt vågade mig på att prova det själv. Det finns några knep som alltid för att lyckas varje gång:
  • Väg ingredienserna istället för att använda dl-mått (jag har skrivit ingredienserna nedan både i dl och gram).
  • Pensla med äggula och vatten för en riktigt fin färg.
  • Stick ett litet, litet hål på sidan om varje eclair precis när de kommit ut ur ugnen för att de inte ska säcka ihop och bli blöta inuti.
Eclair går också utmärkt att förbereda degen för kvällen innan. Efter punkt nr 6 i receptet kan du ställa den i kylskåpet och fortsätta göra resten av punkterna dagen efter.
Sen är det bara att börja baka och fyllda dem med exakt det DU älskar. Om du inte är ute efter det syrliga kan du lätt fylla dem med nutella, vaniljkräm eller dulche de leche. Gå bananas helt enkelt! Det här receptet räcker till ca 15-16 stycken.
 
Ingredienser:
120 g smör
1,25 dl vatten (120 g)
1,25 dl mjölk (120 g)
0,5 tsk salt
2,4 dl vetemjöl (140 g)
4 medelstora ägg
 
1 ägg + 1 msk vatten till pensling
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg smör, vatten och mjölk i en kastrull, koka upp på medelvärme under omrörning.
3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Rör om och ställ tillbaka kastrullen på plattan.
4. Sänk värmen och låt degen rosta i kastrullen under omrörning i ca 2 minuter.
5. Lägg över degen i en kall bunke och låt svalna i ca 15 minuter. Tillsätt därefter 1 ägg i taget och vispa däremellan.
6. Plasta in degen och låt den vila en timme.
7. Lägg degen i en spritspåse med stor rund tyll och spritsa ut dina eclairs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg blandat med lite vatten och grädda dem i 5 minuter för att sedan sänka temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
8. Gör ett ett pyttelitet hål i sidan av varje eclair precis när du tagit dem ur ugnen och låt dem sedan svalna på galler innan dy fyller och garnerar.

En Loddo fylld med överraskningar!

Det är så himla roligt med prenumerationsboxar! Att regelbundet få hem ett paket med produkter inom kategorier man är intresserad av är en härlig vardagslyx! Förra veckan fick jag testa den här godingen från Loddo, en prenumerationsbox med produkter inom mat, städ, tvätt, hygien mm. Perfekt för mig som älskar allt som har med mat och hem att göra!
 
Det roliga var att det verkligen fanns produkter som alla i familjen ville ha, t. om min dotter! Det fanns en liten röd leksaksgroda, men som jag inte fick med på bild för att hon redan hunnit springa iväg med den. Maken hittade flera saker som han gillade, bl.a Dry Roasted Mix från Nutisal och jag tog tacksamt för mig av alla härliga städprodukter! Lådan var full med härligheter och bilderna visar verkligen bara ett litet, litet urval.
 
Om du är sugen på att testa den här prenumerationsboxen så kostar den endast 99 kr/box som kommer varannan månad! Riktigt billigt, och ännu billigare blir det om du använder rabattkoden kompis20 som ger dig 20% rabatt på din första box. Mer information finns på deras hemsida Loddo.se.

After Eight brownie cupcakes med päronfrosting

Jag har alltid älskat After Eight-choklad men fick bara nyligen upp ögonen för kombinationen after eight och päron. En vän hade det i sin bröllopstårta och det är riktigt fräscht och gott! Idag lät jag mig inspireras av den smakkombinationen i en underbar cupcake med en seg browniebotten proppfylld med after eight, toppad med en fluffig päronfrosting!
Dessa gav jag som en liten present till en av mina vänner som jag inte sett på länge. Den här terminen på utbildningen har inte gett mig så mycket tid till socialt liv haha, det har varit intensivt men samtidigt väldigt rolig eftersom att det är sista året.
 
Receptet räcker till 12 stycken.
Ingredienser (sega browniemuffins med after eight):
200 g osaltat smör
3,5 dl strösocker
2 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg (storlek M)
144 g (18 plattor) After Eight choklad
2,25 dl vetemjöl
 
Ingredienser (päronfrosting):
300 g färskost
75 g mjukt smör
1,25 dl florsocker
eventuellt grön pastafärg
päronessens
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält After Eight chokladen i micro eller över vattenbad.
3. Smält smöret på svag värme. Häll över i en bunke.
3. Tillsätt strösocker, kakao, After Eight, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
4. Vispa ner ett ägg i taget.
5. Tillsätt till sist vetemjöl och blanda till en slät smet.
6. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med smet. Smeten reser sig inte så mycket så man kan fylla nästan hela vägen upp.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du toppar med frosting.
8. För att göra frostingen behöver du vispa ihop färskost och mjukt smör till en fluffig smet.
9. Tillsätt florsocker och pastafärg och vispa på låg hastighet till en jämn smet.
10. Ha till sist i päronessence och blanda förisktigt med en slickepott.
11. Lägg frostingen i en spritspåse (och gärna stjärntyll för en snygg finish) och dekorera dina cupcakes med den :).
 

Nyttig müsli-cheesecake på 3 ingredienser

Det har varit några intensiva veckor i plugget och på jobbet som gjort att jag haft lite svårt att lägga så mycket tid som jag vill på bloggen, speciellt nu när tidsramen för att fota är minimal! Idag var dock första dagen på juluppehållet och förutom en lååång sovmorgon som satt riktigt bra så började jag dagen med en frukost lite utöver det vanliga: en nyttig cheesecake med müsli-crunch. Den är helt fritt från socker, mejeriprodukter och är helt vegansk. Hur bra?
Denna gång passade jag på att använda den goda müsli från Risenta som man fick med i senaste smakboxen och lyxade till det lite extra med färska bär. Som jag har längtat till den här julledigheten! Receptet nedan är grundreceptet men du kan såklart smaksätta och experimentera med olika varianter till det som just DU gillar!
Det här receptet räcker till två ordentlige frukostportioner. För det är just vad det är, ett perfekt frukost, mellanmål eller brunch. Perfekt att förbereda kvällen innan!
 
Ingredienser:
5 dl soyayoghurt (valfri smak, jag gillar vanilj och för helt sockerfri kan du köpa en naturell variant och tillsätta vaniljpulver i önskad mängd)
1,5 krm agar agar pulver
mûsli
 
Gör såhär:
1. Häll upp yoghurten i en kastrull. Tillsätt agar agar pulver och rör om ordentligt.
2. Låt yoghurten koka upp ordentligt samtidgit som du rör om hela tiden.
3. Ta bort kastrullen från plattan efter ca 2 minuter och häll upp i glas eller skålar.
4. Låt stelna i kylskåpet i minst 1 h eller över natten. Garnera med müsli och kanske lite bär och servera direkt!

Gyllene havsgryta med mat.se

Det här inlägget är i samarbete med Mat.se
Igår fick jag min leverans från mat.se som jag smidigt knappat ihop på mobilen kvällen innan. Det finns inget bättre än att efter en hård arbetsvecka få sjunka ner i soffan medan någon annan plockar varorna till helgens matlagning och lämnar dem ändra fram till dörren! Speciellt den här tiden på året när det alltid är trångt och stressfyllt att handla i affären oavsett tid på dygnet.
Dessutom blev jag riktigt impad av servicen när den fisksort jag beställt inte fanns i lager. De ersatte mig inte bara med en ny utan bjöd på den också. Så himla snällt och uppskattat!
Helgens första middag blev den här härligt gula fiskgrytan som jag serverade jasminris till. Riktigt riktigt gott! Jag gjorde extra mycket för att ha som lunch även imorgon men det blir nog inte mycket kvar tills dess haha. Receptet hittar ni nedan och räcker till 4 portioner.

Ingredienser:
1 purjolök
1 gul lök
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1,5 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
0,5 dl citronsaft
1 fiskbuljongtärning
3 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
0,5 g saffran
2 dl vatten
300 g alaskan pollock
200 g laxfilé
250 g rå scampi

Gör såhär:
1. Skölj och hacka gul lök och purjolök fint.
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna och fräs löken och purjolöken i det tills de den blivit mjuk.
3. Pressa ner en vitlöksklyfta och tillsätt tomatpuré. salt, basilika och timjan. Rör om medan de fräser en liten stund.
4. Ha sedan i citronsaft och smula ner buljongtärningen och låt koka några minuter innan du rör ner crème fraîche, matlagningsgrädde, vatten och saffran. Låt detta sjuda med locket på medelvärme medan du skär fisken i bitar och skalar scampin.
5. Lägg i fisken och scampin, rör om. Låt de tillagas i bara ca 5 minuter och stäng sedan av spisen men låt grytan stå kvar på eftervärme fram till servering för en perfekt tillagas fisk och scampi i grytan.
Powered by Jasper Roberts - Blog