Bulgursallad

En härligt fräsch bulgursallad med köttfärsbiffar på sidan blev det till lunch idag. Bulgursallad är så gott och enkelt att göra och går att variera i dess oendlighet! I denna hade jag röda kidneybönor, tomat, kruksallad, svarta kärnfria oliver och fetaost. Kryddar gör jag med salt, peppar, salladskrydda och lite citronsaft - mums!

Paneng Red Curry Kycklingpaj

Häromdagen blev det denna goding till lunch: en kyckling- och broccolipaj kryddad med paneng curry. Riktigt god och lätt att göra - maträtter som sköter sig själva i ugnen medan du går iväg och gör annat är verkligen din bästa vän! Glöm bara inte att sätta äggklockan eller alarm på mobilen ;) Receptet hittar du nedan och den här pajen räcker till ca 6 portioner.
 
Ingredienser (pajdeg):
250 g smör
6 dl vetemjöl
4 msk kallt vatten
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Knåda samman smör och vetemjöl till en grynig massa.
3. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter (ca 28 cm i diamater) och låt stå i kylskåp i ca 20 minuter.
5. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
 
Ingredienser (fyllning):
250 g broccoli
200 g kycklingfile
2 msk Paneng Red Curry kryddmix
1 purjolök
1 msk olivolja
 
Gör såhär:
1. Skär broccolin i bitar och koka i 5 minuter i lättsaltat vatten.
2. Ansa och strimla purjolöken.
3. Skär kycklingen i mindre bitar (ca 2 cm).
4. Stek löken och kycklingen tillsammans med kryddmixen i oljan. Kycklingen ska bara stekas till ytan och inte vara helt genomstekt.
5. Lägg den stekta kycklingen, löken och den avrunna broccolin i pajskalet.
 
Ingredienser (äggstanning):
3 ägg
3 dl matgrädde
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
3 dl riven gratäng- eller pajost
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop ägg, matgrädde, salt och peppar. Häll över kycklingen och broccolin i pajskalet.
2. Fördela den rivna osten jämnt över fyllningen.
3. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

Messy eid cake!

Detta blev tårtan för eid al-adha 2015! Fyllning och bottnar blev detsamma som uggletårtan. Den spacklades med italiensk marrängsmörkräm och dekorerades med mörk chokladglasyr och färska jordgubbar. Den lilla eid-dekorationen i mitten är gjord i gum paste.
 
Ingredienser (chokladglasyr):
100 g mörk choklad
50 g smör
 
Gör såhär:
1. Smält chokladen och smöret tillsammans i en kastrull på svag värme.
2. Låt svalna lite grann tills den börjat bli tjock och häll sedan över din tårta. Om du vill färsta bär och andra dekorationer på är det bäst att göra det precis innan glasyren stelnat helt.

Cupcakebullar

När man har gäster över från utlandet så vill man ju gärna bjuda på något typiskt svenskt! Då blev det bullar till fikat igår kväll fyllda med mandelmassa. De blir så himla fina tycker jag när man gräddar dem i cupcakeformar i en muffinsplåt men utöver det är det helt vanlig vetedeg. Med det här receptet blir de riktigt saftiga och goda, även dagen efter!
 
Ingredienser (vetedeg):
2,5 dl rumsvarm röd mjölk
25 g jäst
0,5 msk malen kardemumma
0,5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljarom (alkoholfri)
0.5 tsk s
75 g rumsvarmt smör
6-8 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och häll i lite mjölk i taget under omrörning. Fortsätt blanda tills all jäst smält.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker, ägg, vaniljarom och salt. Rör om.
3. Skär smöret i små bitar och tillsätt det i bunken tillsammans med vetemjölet. Knåda ordentligt i ca 5-10 minuter tills degen släpper från kanterna.
4. Låt degen jästa i ca 1.5 h.
 
Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl farinsocker
äggula till pensling
 
Gör såhär:
1. Riv mandelmassan och vispa ihop den med övriga ingredienser tills du får en fluffig smet.
2. När degen jäst klart, kavlar du ut den till en rektangel. Bre på fyllningen och vik degen på mitten på långsidan.
3. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt.
4. Skär degen i 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa och gör en knut. Lägg i muffinsformen.
5. Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i ytterligare en timme. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna lätt med äggula och grädda mitt i ungnen i ca 12 minuter.
 
 
Powered by Jasper Roberts - Blog