Peanut fudge brownie

Som många andra dagar så blev jag riktigt sugen på choklad mitt i tentaskrivandet och då fick det blir denna härlighet. En fudge brownie med tryffelglasyr toppad med salta jordnötter. Grundreceptet är hämtat härifrån.
 
Ingredienser (tryffel):
150 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
2. Värm upp grädden och dra bort från plattan precis innan den börjat koka upp och häll den över chokladen.
3. Blanda försiktigt med slickepott eller träslev tills all choklad smält helt.
4. Plasta in skålen och låt den vila i rumstemperatur tills det är dags att bre tryffeln över brownien.
 
Ingredienser (brownie):
150 g smör
2,75 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält smöret på svag värme. Häll över i en bunke.
3. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
4. Vispa ner ett ägg i taget.
5. Tillsätt till sist vetemjöl och blanda till en slät smet.
6. Täck en bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du brer på tryffeln.
8. Toppa med salta jordnötter.

Marockanska frukostfrallor

En stor frukostfavorit här hemma är dessa marockanska frukostbröd (Gorss) med anis- och sesamfrön. Doften av att dessa gräddas i ugnen får mig att sakna släkten och de härliga barndomssomrarna där nere, lite mindre.
 
Det här receptet ger ca 18 frallor.
 
Ingredienser:
2 msk anisfrön
2 msk sesamfrön
4 msk strösocker
12-15 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 stora ägg
0,5 dl raps- eller solrosolja
2 msk rumsvarmt smör
50 g jäst
6 dl mjölk
 
2 äggulor till pensling
sesamfrön till garnering
 
Gör såhär:
1. Lägg anisfrön, sesamfrön, strösocker, salt, ägg, olja, smör och 10 dl av vetemjölet i en bunke.
2. Värm upp mjölken till ca 35 grader och smula ner jästen i mjölken.
3. Häll i lite av mjölken i taget i de torra ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt vetemjöl efter behov, degen ska precis släppa från kanterna och får ej vara för "mätt" på vetemjöl, då kommer du få torra frallor!
4. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Värm under tiden upp ugnen till 180 grader.
5. Klä de bakplåtar du behöver med bakplåtspapper och dela upp degen så du får ca 18 lika stora bullar.
6. Pensla bröden med lätt uppvispad äggula och strö på sesamfrön.
7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills de fått en härlig, gyllenbrun färg.

Teddy bears balloon cake

En annan vän som också hade bornshower och eftersom barnen redan har allt var det lättare för mig att ge tårta som present! Älskade ungar, man gör allt för dem <3 I de rosa hade jag hallonmousse och mjölkchokladfluff och i den blå hade jag nutellafluff och vaniljgrädde (gjord på vaniljkräm blandad med vispad grädde). Tårtorna täcktes i sugar paste och dekorationerna är gjorda i gum paste. Botten är gjord enligt tre lika-receptet.
 
Ingredienser (nutellafluff - 1 lager):
200 g nutella
3 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Ha i lite av vispgrädden i nutellan och vispa upp.
2. Vispa upp resten av grädden och ha i nutellan under fortsatt vispning.
3. Låt stå kallt i en skål i minst 2 h så att den sätter sig ordentligt innan du har den i dina tårtbottnar.

Vita chokladbollar med äpple

Till gårdagens kvällsfika blev det dessa höstiga vita chokladbollar med rivet äpple. Riktigt goda och blev inte alls så söta som jag hade förväntat mig. Grundreceptet för vita chokladbollar hittade jag här. Det här receptet ger ca 10 mellanstora chokladbollar och godast blir de om de får gotta sig i kylskåpet en stund innan servering.
 
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör 
5,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ett halvt rivet äpple
en skvätt citron 
150 g vit choklad
 
kokosflingor till garnering
 
Gör såhär:
1. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micro.
2. Vispa ihop alla ingredienser förutom den vita chokladen.
3. Tillsätt den smälta chokladen under fortsatt vispning och rulla sedan smeten till bollar i önskad storlek.
4. Dekorera med kokosflingor.

Baby feet cake

En babyblå tårta till en bornshower med baby feet tema! Bottnarna är enligt tre-lika receptet. Nedre våningen fyllde jag med päronmousse och vaniljkräm och i övre våningen hade jag hallongrädde (mosade hallon blandade med uppvispad grädde). Som vanligt spacklade jag med italiensk marrängsmörkräm. Tårtan är för ovanlighetens skull täckt i marspian :)
 
Ingredienser (päronmousse - 1 lager):
3 burkar à 125 g päronpure (barnmat)
1 paket à 375 g gelesocker multi
4 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Värm upp päronpuren i en kastrull och häll i gelesockret. Låt puttra på svag värme i ca 10-15 minuter medan du rör om hela tiden.
2. Häll över päronmoset i en skål och låt stå i kylskåp tills den blivit helt kall.
4. Vispa upp grädden och tillsätt sedan päronmoset under fortsatt vispning.
5. Låt stå i kylskåp i ca 2 timmar så den sätter sig ordentligt innan du har den i din tårtbotten.
Powered by Jasper Roberts - Blog