Tryffelkaka med maräng
Fick en underbar överaskning av en vän - en bakbox! I en sådan finns ett antal ingredienser, köksredskap och ett recept som man bara behöver komplettera med ett par enstaka råvaror för att göra. I den box jag fick kunde man göra denna underbart goda tryffelkaka. Receptet är framtaget av Petra Wahlström.
 
Ingredisenser (botten):
90 g smör
60 g farinsocker
1 tsk mald kardemumma
5 tsk vetemjöl
100 g grovhackade pecannötter
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och farinsocker under omrörning. Tillsätt kardemumma.
3. Häll över smörblandningen i en bunke och sika ner mjölet. Rör om och ha sedan i de grovhackade pecannötterna
4. Täck en form med bakplåtspapper (enligt receptet ska den va rund med diameter 22 cm men jag kör min egen stil med fyrkantig haha). Fördela smeten jämnt över botten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter.
6. Låt botten svalna helt innan du har på tryffeln.
 
Ingredienser (tryffel):
150 g mörk choklad
1,25 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
50 g smör
 
Gör såhär:
1. Hacka chokladen grovt.
2. Koka upp grädden och dra bort från värmen.
3. Vispa snabbt ner äggulan i grädden.
4. Tillsätt den hackade chokladen och blanda väl tills all choklad smält.
5. Blänk upp tryffeln genom att klicka i smöret under fortsatt omrörning.
6. Häll tryffeln över kakbotten. Låt svalna i kylskåp tills tryffeln stelnat medan du gör marängen.
 
Ingredienser (maräng):
3 äggvitor
2 dl + 1 msk strösocker
0,5 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Vispa upp äggvitorna tillsammans med 1 msk strösocker i en rostfri bunke till ett hårt skum.
2. Koka ihop vatten och resterande strösocker till en bubblig sirap (120 grader varm).
3. Häll sockerlösningen i en tunnstråle i äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp på medelhastighet.
4. Fortsätt vispa på högsta hastighet tills du känner på utsidan av bunken att den svalnat helt.
5. Fördela marängen över tryffeln, extra snyggt blir det om du spritsar och använd gasbrännare eller liknande för att ge marängen en gyllenbrun färg om du vill annars går den att äta precis som den är.
Tacopaj
Hade en fin vän över på besök häromdagen och bjöd då på denna goda tacopaj. Faktiskt första gången som jag lagar och äter tacopaj och jag blev riktigt imponerad! Det här receptet räcker för ca 6 personer.
 
Ingredienser (pajdeg):
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Knåda smör, vetemjöl och paprikapulver till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. För ett frasigt pajskal är det bäst att inte knåda för länge!
3. Tryck ut degen i en pajform och nagga några hål i botten med en gaffel.
4. Låt pajskalet stå i kylskåp i ca 30 minuter.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuterna. Täck kanterna med aluminiumfolie för att förhindra att de sjunker ner.
 
Ingredienser (fylling):
500 g nötfärs
1 msk olivolja
1 påse tacokrydda
körsbärstomater
150 g riven ost
1 stort ägg
2 dl matgrädde
paprikapulver
 
Gör såhär:
1. Bryn köttfärsen i olivoljan och tillsätt tacokryddan. Tillsätt eventuellt lite vatten och låt puttra i 5-10 minuter, så mycket vatten som möjligt ska ha kokat bort.
2. Lägg köttfärsen i pajskalet.
3. Vispa ägg och matgrädde, häll detta över köttfärsen. Toppa fyllningen med körsbärstomater som du har skivat i två.
4. Strö över den rivna osten och pudra till sist med paprikapulver.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
 
 
En grötigare frukost
Tänkte dela med mig av lite inspiration på hur man kan göra sin (nyttiga) frukost lite godare och lyxigare med enkla knep. Frukost är min favoritmåltid som jag säkert nämnt många gånger tidigare men det kan va svårt att variera sig. Själv blir det många gånger den grova ostfrallan med ett kokt ägg (och den obligatoriska kaffekoppen såklart!). Idag fick jag dock ett sug efter gröt som jag brukade göra mycket i tonåren: vanlig fiberhavregryn toppad med några matskedar frysta bär som jag micrar medan gröten står på spisen, skivad banan och grovhackade valnötter - kan inte bli fel!
 
Breakfast has always been my favourite meal of the day but sometimes I find it hard to come up with new healthy alternatives to my boiled egg, fullgrain sandwish and mandatory cup of coffee. This morning I got an instant urge for porridge and made it the way I always made when I was a teenager: regular porridge topped with berries that I've microwaved for a minute, sliced banana and coarsely chopped walnuts. Yummy!
Matklubbens Topplista myTaste.se