Tryffelkaka med maräng

Fick en underbar överaskning av en vän - en bakbox! I en sådan finns ett antal ingredienser, köksredskap och ett recept som man bara behöver komplettera med ett par enstaka råvaror för att göra. I den box jag fick kunde man göra denna underbart goda tryffelkaka. Receptet är framtaget av Petra Wahlström.
 
Ingredisenser (botten):
90 g smör
60 g farinsocker
1 tsk mald kardemumma
5 tsk vetemjöl
100 g grovhackade pecannötter
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och farinsocker under omrörning. Tillsätt kardemumma.
3. Häll över smörblandningen i en bunke och sika ner mjölet. Rör om och ha sedan i de grovhackade pecannötterna
4. Täck en form med bakplåtspapper (enligt receptet ska den va rund med diameter 22 cm men jag kör min egen stil med fyrkantig haha). Fördela smeten jämnt över botten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter.
6. Låt botten svalna helt innan du har på tryffeln.
 
Ingredienser (tryffel):
150 g mörk choklad
1,25 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
50 g smör
 
Gör såhär:
1. Hacka chokladen grovt.
2. Koka upp grädden och dra bort från värmen.
3. Vispa snabbt ner äggulan i grädden.
4. Tillsätt den hackade chokladen och blanda väl tills all choklad smält.
5. Blänk upp tryffeln genom att klicka i smöret under fortsatt omrörning.
6. Häll tryffeln över kakbotten. Låt svalna i kylskåp tills tryffeln stelnat medan du gör marängen.
 
Ingredienser (maräng):
3 äggvitor
2 dl + 1 msk strösocker
0,5 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Vispa upp äggvitorna tillsammans med 1 msk strösocker i en rostfri bunke till ett hårt skum.
2. Koka ihop vatten och resterande strösocker till en bubblig sirap (120 grader varm).
3. Häll sockerlösningen i en tunnstråle i äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp på medelhastighet.
4. Fortsätt vispa på högsta hastighet tills du känner på utsidan av bunken att den svalnat helt.
5. Fördela marängen över tryffeln, extra snyggt blir det om du spritsar och använd gasbrännare eller liknande för att ge marängen en gyllenbrun färg om du vill annars går den att äta precis som den är.

Tacopaj

Hade en fin vän över på besök häromdagen och bjöd då på denna goda tacopaj. Faktiskt första gången som jag lagar och äter tacopaj och jag blev riktigt imponerad! Det här receptet räcker för ca 6 personer.
 
Ingredienser (pajdeg):
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Knåda smör, vetemjöl och paprikapulver till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. För ett frasigt pajskal är det bäst att inte knåda för länge!
3. Tryck ut degen i en pajform och nagga några hål i botten med en gaffel.
4. Låt pajskalet stå i kylskåp i ca 30 minuter.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuterna. Täck kanterna med aluminiumfolie för att förhindra att de sjunker ner.
 
Ingredienser (fylling):
500 g nötfärs
1 msk olivolja
1 påse tacokrydda
körsbärstomater
150 g riven ost
1 stort ägg
2 dl matgrädde
paprikapulver
 
Gör såhär:
1. Bryn köttfärsen i olivoljan och tillsätt tacokryddan. Tillsätt eventuellt lite vatten och låt puttra i 5-10 minuter, så mycket vatten som möjligt ska ha kokat bort.
2. Lägg köttfärsen i pajskalet.
3. Vispa ägg och matgrädde, häll detta över köttfärsen. Toppa fyllningen med körsbärstomater som du har skivat i två.
4. Strö över den rivna osten och pudra till sist med paprikapulver.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
 
 

En grötigare frukost

Tänkte dela med mig av lite inspiration på hur man kan göra sin (nyttiga) frukost lite godare och lyxigare med enkla knep. Frukost är min favoritmåltid som jag säkert nämnt många gånger tidigare men det kan va svårt att variera sig. Själv blir det många gånger den grova ostfrallan med ett kokt ägg (och den obligatoriska kaffekoppen såklart!). Idag fick jag dock ett sug efter gröt som jag brukade göra mycket i tonåren: vanlig fiberhavregryn toppad med några matskedar frysta bär som jag micrar medan gröten står på spisen, skivad banan och grovhackade valnötter - kan inte bli fel!
 
Breakfast has always been my favourite meal of the day but sometimes I find it hard to come up with new healthy alternatives to my boiled egg, fullgrain sandwish and mandatory cup of coffee. This morning I got an instant urge for porridge and made it the way I always made when I was a teenager: regular porridge topped with berries that I've microwaved for a minute, sliced banana and coarsely chopped walnuts. Yummy!

Chocolate chip caramel cookies

De allra flesta av de recept ni hittar här är ett resultat av att jag försöker slänga så lite mat som möjligt. Matsvinn är bland det värsta jag vet och därför försöker jag alltid komma på hur jag kan använda saker som ligger hemma som kanske bara finns lite grann kvar av i en burk eller något som inom kort kommer bli gammalt. Jag hade lite karamelliserad mjölk kvar i en burk och tänkte då att jag testar göra det som jag sett i många matlagningsvideos: fylla cookies med t.ex nutella eller annan kräm. Detta recept ger 7 stycken riktigt maffiga kakor men de är såå himla goda!
 
Ingredienser:
100 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljsocker
125 g mörk choklad
karamelliserad mjölk
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Häll över i en bunke och låt svalna, viktigt att smöret inte är varmt när det blandas med de andra ingredienserna då chokladen riskerar att smälta!
3. Hacka chokladen i grova bitar.
4. Tillsätt strösocker, sirap och ägg i smöret.
5. Blanda bikarbonat, kakao, salt och vaniljsocker i mjölet i en annan skål och rör ner det i bunken tillsammans med chokladen.
6. Att fyllla kakorna är inte så trixigt som man kan tro. Ta en klick smet i handen och gör en grop med tummen. Lägg 1-2 matskedar karamelliserad mjölk och lägg i gropen. Ta ytterligare smet som du täcker den karamelliserade mjölken med helt. Rulla till en boll och platta till en aning. Lägg på plåten. De kommer att smälta ut så se till att det är ordentligt med avstånd mellan kakorna.
7. Baka kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. De ska fortfarande vara mjuka i mitten om du vill ha spröda kakor som smälter i munnen. Låt kakorna svalna på galler och inte på plåten!
 
---
 
Most of the recipes you see on my blog are a result of me not wanting to throw away food that soon will expire. I am always looking for new ways of how to use ingredients in new recipes instead of letting them go to waste. I had some caramelized milk left in a jar and thought of using it as a filling for chocolate chip cookies as I've seen a lot of people filling their cookies with things like nutella. And the result was SO delicious! You really need to try this one out. This recipe gives you a set of seven crisp cookies.
 
Ingredients:
100 g butter
0,5 cup granulated sugar
0,25 cup light syrup
1 egg
0,75 cups flour
2 tbsp cocoa
0.5 tsp baking soda
0.5 tsp salt
0.5 tsp vanilla
125g dark chocolate
caramelized milk
 
1. Preheat the oven to 200 degrees celsius.
2. Melt the butter over low heat in a saucepan. Pour into a bowl and let cool, it’s important that the butter is not hot  when mixed with the other ingredients as chocolate risk of melting!
3. Chop the chocolate into coarse pieces.
4. Add the powdered sugar, syrup and eggs to butter.
5. Mix the baking soda, cocoa, salt and vanilla sugar in the flour in another bowl and stir into the other ingredients along with the chopped chocolate.
6. Filling your cookies is not as tricky as you might think. Take a dollop of batter in your hand and make a hole with your thumb. Add 1-2 tablespoons of caramelized milk and put in the hole. Take more batter and cover the caramelized milk. Roll into a ball and flatten slightly. Place on the baking sheet. They will melt out so make sure you make a lot of distance between the cookies.
7. Bake the cookies in the oven for about 10 minutes. They should still be soft in the middle if you want brittle cookies that melt in your mouth. Let the cookies cool on a rack and not on the baking tray!

Saftiga saffransflätor

Det vankas saffranstider och varje år hittills har jag bara väntat på den här årstiden för att kunna köpa mig en saftig saffranslängd i mataffären men i år gav jag mig på att baka den själv och riktigt riktigt gott och saftigt blev det! Det här receptet ger två STORA saffranslängder fyllda med mandelmassa, vanilj och kardemumma.
 
Ingredienser (deg):
200 g rumsvarmt smör
3 dl röd mjölk
2 dl vispgrädde
50 g jäst
2 påsar saffran à 0,5 g
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
12 dl vetemjöl
 
Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
0,5 tsk alkoholfri vaniljarom
1 tsk kardemumma
 
Gör såhär:
1. Värm mjölken och vispgrädden till fingervamt, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölk- och gräddblandningen. Rör om till jästen lösts upp helt.
3. Blanda ner rumsvarmt smör, saffran, strösocker och salt.
4. Rör ner lite mjöl i taget tills du får en smidig deg som släpper från kanterna. Hällre att den är lite för lös och blöt än helt torr. Torr deg ger torra bullar!
5. Låt jäsa täckt i ca 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till två plattor med måtten ca 30x40 cm.
8. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och bre ut den på plattorna. Rulla ihop dem en och en och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
9. Klipp upp dina längder så de liknar flätor och pensla dem med ett uppvispat ägg. Dekorera med pärlsocker eller mandelflarn.
10. Grädda flätorna i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Sänk värmen till 150 grader de sista 10 minutrarna.
 
---
 
Every year, I'm waiting for november and december for the grocery shops to start selling these saffron braids as they are called with almond paste. This year I just had to try making them myself - and this is the delicious result! My recipe will give you two BIG saffron braids filled with almond paste, vanilla and cardamom.
 
Ingredients (dough):
200 g room tempered butter
1 cup whole milk
1 cup whipping cream
50 g yeast
2 sachets of saffron of 0,5 g each
0,5 tsp salt
0,75 cup granulated sugar
5 cups all purpose flour
 
Ingredients (filling):
100 g room tempered butter
200 g grated almond paste
0,5 tsp non-alcoholic vanilla aroma
1 cup whipping cream
1 tsp cardamom
 
1. Heat the milk and whipping cream until lukewarm, about 37 degrees celsius.
2. In a bowl, crumble the yeast and pour over the milk and cream mixture. Stir until the yeast is completely dissolved.
3. Add the room tempered butter, saffron, sugar and salt.
4. Stir in a little flour at a time until you get a smooth dough.
5. Let rise covered for about 2 hours.
6. Preheat the oven to 175 degrees celsius.
7. Roll out the dough on a floured surface to two plates with dimensions of approximately 30x40 cm.
8. Mix together all the ingredients for the filling and spread the it on the two plates. Roll them up one by one and put on a baking sheet with parchment paper.
9. Cut your lengths so they resemble braids and brush them with a beaten egg. Decorate with pearl sugar or almond.
10. Bake the braids in the middle of the oven for 30-40 minutes. Reduce heat to 150 degrees during the last 10 minutes.
Powered by Jasper Roberts - Blog