Fem nyanser av mini donuts!
Idag tog jag äntligen an mig ett bakverk som jag velat göra länge - donuts! Så roligt att göra och inte alls så svårt som jag trodde. Att dekorera och kombinera smaker på toppingen var helt klart det roligaste momentet. Jag gjorde minisar eftersom att jag tycker att dem är så söta och för att de ger utrymme i magsäcken till att prova mer än en smak. Min favorit är den med socker, enkelt och gott! De andra är toppade med jordnötter/choklad, daim, jordgubb/strössel och till sist vanlig glasyr med riven choklad.
 
Här kommer receptet för er som vill prova själva, receptet ger 20 små eller 10 stora donuts!
 
Ingredienser (donuts):
12,5 g (1/4 paket) jäst för söta degar
50 g smör/margarin
1,5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
5-6 dl vetemjöl
 
ca 1 liter olja till fritering (solros eller raps)
 
Gör såhär:
  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och häll över mjölksmöret lite i taget och rör om tills jästen lösts upp.
  • Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Rör ihop till en smet.
  • Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kletig deg. Att den är kletig är bra, tillsätter du mer mjöl här så kommer de inte bli sådär fluffigt goda och smälta i munnen.
  • Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. 
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock.
  • Ta ut rundlar i den storlek du vill ha, jag använde öppningen på ett glas som är ca 4 cm i diameter för att göra minisar. Gör också ett hål i mitten, för detta använde jag botten av en mindre tyll men vad som helst går såklart bra bara det är runt och mindre än donuten själv.
  • Donutsen ska inte in i ungen men jag valde ändå att klä en bakplåt med bakplåtspapper för att de skulle ha en bra plats att jäsa på. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  • Värm upp oljan i en vid gryta till 180 grader, jag använder min wokpanna. Fritera ett par donuts åt gången tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper eller galler. Vill du bara ha socker på dem så ska du vända dem i strösocker medan de fortfarande är varma annars väntar du med dekorationen tills de svalnat.
 
Ingredienser (glasyr):
50 g smör/margarin
5 dl florsocker
1/2 dl mjölk
 
Gör såhär:
  • Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  • Tillsätt florsocker och mjölk och vispa tills glasyren är slät. Är den för lös behöver du ha i mer florsocker.
  • Dela upp glasyren i så många skålar som du vill ha glasyrsmaker. Du kan ha i allt från kakao, smält choklad av din favoritsort, hushållsfärg, sylt - kombinationerna är oändliga!
Subway cookies
Här är en annan restaurangfavorit som jag inte kan få nog av och därför börjat baka själv - Subways cookies! Det här receptet ger kakor som är precis lika sega i mitten och smältande i munnen som orginalet. Det bästa med att baka dem själv är att du kan ha i extra mycket choklad eller kanske lite hassel- eller macadmianötter för extra tuggmotstånd.
 
Ingredienser:
150 g smör
3,5 dl socker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao (om du vill ha ljusa kakor utesluter du kakaon)
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
150-200 g grovhackad choklad eller chokladknappar (variera som du vill mellan vit och mörk choklad)
 
Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält smöret och häll över i en bunke
  • Tillsätt socker, sirap och vaniljsocker till smöret
  • Tillsätt även ägget och äggulan och blanda ihop med slickepott. Blanda inte för länge, då finns risk att chokladbitarna smälter!
  • I en separat bunke blandar du noga vetemjöl, bikarbonat, kakao (uteslut kakao om du vill ha ljusa kakor) och salt i en separat skål. Blanda sedan i detta lite i taget i den andra bunken.
  • Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge.
  • Rulla smeten till bollar stora som femkronor och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Tryck ut dem lite lätt och håll ordentligt avstånd mellan kakorna då de kommer smälta ut ytterligare i ugnen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter. De ska bara ha hunnit gräddas ordentligt på kanterna och fortfarande va mjuka i mitten.
  • När du tagit ut kakorna från ugnen, dra över bakplåtspappret med kakorna på galler direkt för att svalna. Ligger de kvar på den varma bakplåten så kommer de gräddas på eftervärme och bli av med den goda segheten i mitten.
  • Låt svalna ordentligt innan servering!
Hallonpaj fylld med vaniljkräm à la MAX
För någon månad sen så fikade jag med en vän på MAX och hon tipsade mig om att äta deras hallonpaj och jag var frälst vid första tuggan - SÅ GOD! Jag har inte kunnat sluta tänka på den sedan dess och idag så bestämde jag mig för att baka den själv. Med en egengjord vaniljkräm så blir det riktigt riktigt gott!
 
Ingredienser (vaniljkräm)
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Gör såhär:
  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt under vispning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
Ingredienser (paj & fyllning):
pajskal:
200 g smält smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
fyllning:
350 g hallon (om du använder frysta kan du ta ut dem en liten stund innan för tining men inte alltför tidigt så att de blir gojsiga)
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
Rivet skal av 1/4 citron
 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna till bottnen och rör ihop med smöret till en smulig massa.
  3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform som är ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 min.
  4. Blanda försiktigt hallonen med socker, potatismjöl och citron.
  5. Ta ut pajen och låt svalna lite, lägg vaniljkräm i botten, strö över hallonen och sedan de degsmulor som är kvar.
  6. Grädda i ytterligare ca 20-30 min tills pajen fått fin färg. Servera när den svalnat med grädde eller glass.
Matklubbens Topplista myTaste.se