Salty caramel and chocolate cupcakes

Det har ekat tomt på bloggen några dagar i streck nu och det för att jag har en lite större bakbeställning på g. Och eftersom det hela är en överraskning så sparar jag bilderna till efteråt! Igår blev jag iallafall sugen på dessa läckerheter - salty caramel and chocolate cupcakes. Mörk choklad och salt är ju en välkänd kombination och karamellen blir verkligen pricken över i:t. Det bästa med det här receptet är att de allra flesta saker har man ofta redan hemma. Receptet ger 10 läckra cupcakes!
 
Ingredienser (muffins):
225 g smör
225 g mörk choklad
2,5 dl farinsocker
1 tsk bryggkaffepulver
2 tsk vaniljsocker
4 rumstempererade ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,25 tsk bakpulver
120 g chokladknappar eller hackar choklad
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och chokladen i micro eller vattenbad. Blanda tills allt smält ordentligt.
3. Häll över smöret och chokladen i en större bunke och tillsätt sedan farinsockret, kaffet och vaniljsocker. Vispa ihop tills allt blandat sig.
4. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
5. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en separat skål och häll sedan i detta i chokladsmeten. Blanda försiktigt och bara tills allt blandats.
6. Tillsätt chokladknapparna eller den hackade chokladen och blanda försiktigt. Blandar du för mycket här så riskerar du att chokladen smälter.
7. Fördela smeten i en muffinsform med muffinsformar (2/3 av formen) och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
8. Medan muffinsarna svalnar kan du göra din frosting!
 
Ingredienser (frosting):
115 g smör
1,25 dl vispgrädde
2 tsk vaniljarom
2,5 dl farinsocker
0,5 tsk salt
5-6 dl florsocker
 
Gör såhär:
1. Lägg en tom skål i frysen så att den hinner bli riktigt kall medan du gör frostingens grund.
2. I en kastrull lägger du smöret, vispgrädden, vaniljarom, farinsocker och salt. Värm upp och rör om hela tiden och låt sjuda i ca 4 minuter. Häll över smeten i den kalla skålen och ställ i kylskåpet.
3. När smeten svalnat helt så kan du ta ut den från kylskåpet.
3. Tillsätt hälften av florsockret och vispa kraftigt till en flufflig smet. Tillsätt sedan resten av florsockret under fortsatt vispning.
4. Låt frostingen vila i kylskåpet bara några enstaka minuter innan du spritsar dina cupcakes för att få rätt konsistens. Den stelnar snabbt men om du låtit den stå för länge är det bara att ta ut en en liten stund och blanda med slickepott så mjuknar den igen.

Vita och rosa cake pops

Som ni kanske märkte av gårdagens bilder så gick festens tema i rosa och vitt, likväl i dekorationerna som i bakverken. Cake popsen bestod av sockerkaka och creame cheese frosting som färgats rosa. Jag doppade sedan cake popsen i vit choklad för att göra den rosa insidan till en liten överraskning. Detta är en variant på cakepops som också passar mycket bra till babyshower. Receptet hittar du nedan :)
 
Ingredienser (kakan):
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
 
Ingredienser (creame cheese frosting):
50 g rumsvarmt smör
100 g färskost
rivet skal från en citron
2,5 dl florsocker
rosa pastafärg
 
300 g vit choklad
cakepopspinnar eller papperssugrör
 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  4. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål
  5. Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om.
  6. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 28-30 minuter.
  8. Låt kakan svalna helt innan du går vidare med resterande steg.
  9. Gör creame cheese frostingen så länge genom att vispa smöret, färskosten och citronskalet till en krämig smet. Tillsätt sedan florsockret lite i taget under fortsatt vispning. Tillsätt pastafärgen och blanda tills du får en jämn färg.
  10. Smula kakan med händerna eller elvisp. Tillsätt frostingen till smulorna och blanda. Låt vila i kylskåp i 10 minuter.
  11. Täck en bricka eller plåt med bakplåtspapper och rulla smulsmeten till lika stora bollar, ungerfär med diameter av en femkrona. Låt vila i kyl ytterligare 20 minuter.
  12. Smält 100 g av den vita chokladen i micro eller över vattenbad.
  13. Doppa varje cakpopspinne eller papperssugrör i den smälta vita chokladen, ca 1 cm upp på pinnen/sugröret och tryck in den i en kakboll. Ställ tillbaka på bakplåtspappret. Upprepa detta för alla cakepops och låt vila kallt i 30 minuter.
  14. Smält resten av den vita chokladen.
  15. Doppa varje boll i den vita chokaden och rotera den så att den blir helt täckt av vit choklad. Låt den vita chokladen rinna av så det blir ett jämnt täcke. Ställ inte ner bollen förrän chokladen stelnat. Om bollarna inte är tillräckligt kalla i detta steg så kommer chokladen bara att rinna av helt och kakbollen bli en kletig röra.
  16. Dekorera med band eller dylikt. Förvaras i kyl.

Eid party!

In på Mrs Coskuns blogg för fler bilder!
 
Alhamdulillah och allahuma barik för denna underbara och lyckade dag! Vi anordnade en eid fest för barnen med rosa och vitt tema. En meze-inspirerad minibuffe till maten och tårta, cakepops och french macarons till fika. Det hela avslutades med presentöppning för både stora och små! Recept på fikat kommer upp inom kort!

Somrig bärtårta

Hade en massa bär och chokladganache över efter den senaste bakningen och gjorde då denna underbart goda bärtårta. En riktigt somrigt och fräscht bakverk! Botten är enligt tre lika receptet och tårtan är fylld med jordgubbsmousse och blåbärsmousse. Spacklade tårtan med vit chokladganache (första gången, brukar annars alltid använda smörkräm) och dekorerade med mörk chokladganache och färska bär. Penslade bären med lite gele för att behålla fräschhet och glans. Mina recept innehåller aldrig animaliskt gelatin, jag bakar alltid med gelesocker multi när jag gör mousse, gele osv som innehåller vegetabiliskt geleringsmedel istället. Jag gjorde tårtan i en 20-centimeters form och ingredienserna nedan räcker för ca ett lager fyllning för en sådan tårtstorlek. Receptet hittar ni nedan :) Om ni önskar kan jag lägga upp receptet på tårtbotten i ett separat inlägg då det blir för mycket att skriva in här.
 
Ingredienser (blåbärsmousse):
100 g blåbär
0,25 dl vatten
1 dl gelesocker
1,5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Koka upp blåbären i vatten under omrörning så att de mosas och löses upp ordentligt.
2. Tillsätt gelesockret och fortsätt röra om tills alla sockerkristaller smält.
3. Häll över blåbärsmoset i en kall skål och låt vila i kyl tills det blivit helt kallt.
4. Vispa upp grädden, inte för hårt, och tillsätt lite grädde i taget under omrörning till blåbärsmoset.
 
Ingredienser (jordgubbsmousse):
125 g frysta jordgubbar
0,75 dl vatten
1 dl gelesocker
1 dl grädde
några droppar citronsaft
 
Gör såhär:
1. Koka upp jordgubbarna i vatten under omrörning tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos. Detta tar ca 20-30 minuter.
2. Häll i gelesocker och koka några minuter tills alla sockerkristaller lösts upp.
3. Ställ in i kylen tills den är helt kall.
4. Vispa upp grädden, inte för hårt, och blanda ner det i jordgubbsmoset, lite i taget.
 
Ingredienser (vit chokladganache):
300 g vit choklad
1 dl grädde
 
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen.
2. Koka upp grädden.
3. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat ordentligt.
4. Spackla tårtan med ganachen och låt stå kallt medan du gör resterande moment.
 
Ingredienser (mörk chokladganache):
100 g choklad
2 dl grädde
 
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen.
2. Koka upp grädden.
3. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat en aning.
4. Häll ganachen över tårtan och låt tårtan stå kallt till ganachen satt sig ordentligt.
 
Ingredienser (gele)
1 dl vatten
några droppar citronsaft
1 dl gelesocker multi
 
Gör såhär:
1. Koka upp alla ingredienser under omrörning.
2. Låt svalna tills gelen fått äggvitekonsistens.
3. Dekorera din tårta med bär och pensla bären med gele.
 
 

Tårtbotten tre lika à la morotskaka

Den senaste tiden har jag varit så trött på den traditionella tårtbotten enligt "tre lika" receptet. Jag har varit sugen på något nytt men inte velat gå allt för långt från "tre lika" principen som alltid ger höga och fina bottnar. På fredag blir det fest och till den tårtan ville jag testa på att göra en variant med touch av morotskaka. Hittills har jag delat och fyllt den med cream cheese frosting och jag är riktgit nöjd! Nu ska den spacklas, täckas och dekoreras! Receptet hittar ni nedan.
 
Ingredienser (tårtbotten):
Ursprungsreceptet för tårtbotten tre lika är följande. Bakformens diameter styr mängden ingredienser.
15-18 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpuler
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 4-5 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 5-6 stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver
 
Denna bild visar ingrediensfördelning för ursprungsreceptet. För morotskakevarianten ersätter du bland annat 1/4 av strösockret till farinsocker.
 
För varianten med morotskaka så byter jag ut 1/4 av strösockret till farinsocker samt tillsätter 1 tsk kanel, 1 tsk nejlika, 1 tsk salt och 2 finrivna morötter till ingredienslistan. Kom också ihåg att alla ingredienser gör sig bäst rumsvarma.
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, farinsocker och socker vitt och pösigt.
3. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, nejlika och salt ordentligt och sikta ner detta i ägg blandningen under försiktig omrörning.
4. Tillsätt även de finrivna morötterna.
5. Smörj en form och täck kanterna med bakplåtspapper för extra stabilitet.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg eller 35-40 minuter för 5-6 ägg.
 
Jag fyllde mina bottnar med cream cheese frosting. Riktigt gott att kombinera med morotskaka!
 
Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
rivet skal från en citron
5 dl florsocker
 
Gör såhär:
1. Vispa smör, färskost och citronskal till en fluffig smet.
2. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt vispning.
3. Fyll dina tortbottnar.
Powered by Jasper Roberts - Blog