Salted caramel pecan cheesecake

I vanliga fall när jag bakar cheesecake så gör jag frozen cheesecake med blev nyfiken på att testa en baked denna gång då de är såå mycket krämigare. Jag älskar karamell och jag älskar pecannötter så det blev det som jag smaksatte min cheesecake med. Till detta recept använde jag en springform med diameter på 23 cm.
 
Som alltid smakar baked cheesecake godast dagen efter - mums!
 
Ingredienser (botten):
14 digestivekex
1 dl naturella pecannötter
0,5 dl strösocker
en nypa salt
100 g smör
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Mixa kexen, nötterna, strösocker och salt till fina smulor.
3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
4. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader.
 
Ingredienser (fyllning):
600 g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljarom
2 msk karamelliserad mjölk
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula
 
Gör såhär:
1. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
2. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
3. Tillsätt sedan vanilj, karamelliserad mjölk och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
4. Till sist vispar du ner äggulan och ägget en i taget.
5. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
6. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i yttlerligare nån timme på eftervärme.
 
Ingredienser (kolasås):
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde
 
pecannötter och havssalt till dekoration
 
Gör såhär:
1. Blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
2. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna innan du häller den över din cheesecake och sprider ut den jämnt. Dekorera med pecannötter.
 
---
 
Ingredients (bottom):
14 graham crackers
1 dl pecans
0.5 dl granulated sugar
a pinch of salt
100 g butter

Do this:
1. Preheat the oven to 180 degrees celsius.
2. Mix the crackers, nuts, powdered sugar and salt to fine crumbs.
3. Melt the butter and mix with the crumbs into a smooth mass.
4. Spread the mass in the bottom om the springform and slightly up at the edges.
5. Bake in the middle of the oven for about 10 minutes. Then increase the heat to 200 degrees.

Ingredients (filling):
600 g of room temperature cream cheese
1 dl granulated sugar
0.5 tsp vanilla aroma
2 tbsp of caramelized milk
0.25 dl flour
0.75 dl Turkish yoghurt
1 room-temperature eggs
1 room temperature egg yolk

Do this:
1. Pour some water into a deep baking tray and place in the bottom of the oven. This small detail adds an extra fine baking to the cheesecake.
2. Beat together cream cheese and powdered sugar to a fluffy batter.
3. Then add the vanilla, caramelized milk and flour. Whisk for a few minutes and then add the Turkish yoghurt.
4. Finally, whisk the egg yolk and the egg one at a time into the filling.
5. Pour the filling into the tin and bake in middle of the oven for 10 minutes. Then lower the heat to 125 degrees celsius and bake for another 1 hour.
6. Turn off the heat in the oven and let cheesecake remain for an hour on after heat.

Ingredients (caramel sauce):
1 dl brown sugar
1.25 ml whipping cream

pecans and sea salt for decoration

Do this:
1. Mix the brown sugar and whipped cream in a saucepan. Boil while stirring for about 10 minutes, you notice that it becomes thicker.
2. Pour the caramel sauce into a bowl and let cool before pouring it over your cheesecake and spread it out evenly. Decorate with pecan nuts.

En brunch

Den här dagen blev så himla mysig! Några vänner kom över för en brunch och jag lät verkligen kreativiteten flöda vad gäller innehållet haha. Bruncher är både vackra att se på och goda att äta, speciellt när man har ett riktigt härligt sällskap. Detta kommer jag vilja göra om snart, helt klart!
 
Av det som var hemlagat så hinnar ni recept på brödet här, pannkakorna här och croissanterna fuskade jag lite med men är superlätta att göra. Bara färdiga smördegsplattor delade på diagonalen, 1 ruta marabouchoklad, rulla ihop, pensla med äggula och grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills de får en gyllenbrun färg.
 
---
 
This day was so cozy! Some friends came over for a brunch and I really let my creativity flow in terms of content haha. Brunches are both beautiful to look at and delicious to eat, especially when you have lovely compant. This I will do again soon, for sure!

Ruffled vintage rose cupcakes

Köpte en ny tyll i dagarna och testade den genom att göra dessa vackra ros-cupcakes. Tyllen jag använde heter JEM #116. Det finns en liten kort video tutorial på min instagram @mykitchenstories.se där jag visar hur jag har gjort.
 
Till muffinsen använde jag samma recept som till den kakan jag har i mina choklad cakepops, det receptet hittar ni här och halverar ni det räcker det till 1 muffinsplåt. Frostingen är italiens marängsmörkräm som jag färgat med pastafärg. Det är min absoluta favoritfrosting för att få till snygga former, det receptet hittar ni här.
 
---
 
I recently bought a new nozzle from JEM number #116. It's perfect for petals and these beauties are my firt-time result. A short video tutorial has been posted on my instagram @mykitchenstories.se. For the chocolate muffin I used this recipe, and this recipe for the frosting. Italian meringue butter cream is my favourite when it comes to piping nice shapes and flowers.

Het currygryta med kyckling

Det blir mycket asiatiskt och mycket kycklign nuförtiden och det är helt enkelt för att det är det jag är mest sugen på hehe. Till dagens lunch blev det denna heta currygryta med kyckling och grönsaker som serverades med jasminris. Receptet räcker till 6-8 portioner.
 
Ingredienser:
800 g kycklingfilé
2 msk olivolja till stekning
1 purjolök
1 röd paprika
1 broccolibukett
1 burk kokosmjök à 400 ml
1,5 msk curry
1 msk soya
1 msk fisksås
0,5 msk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
 
Gör såhär:
1. Skär kycklingen i jämnstora tärningar.
2. Strimla och hacka purjolöken. Skölj broccolin och dela i mindre buktetter, strimla paprikan.
3. Stek purjolöken i olivolja på medelvärme, tillsätt kycklingen och stek tills den fått fin färg.
4. TIllsätt curry, soya, fisksås, paprikapulver och ingefära. Låt kryddorna stekas in i kycklingen och tillsätt därefter paprika, broccoli och kokosmjölken.
5. Låt puttra i några minuter på svag värme. Servera tillsammans med jasminris.
 
---
 
This delicious chicken curry stew recipe is enough for 6-8 servings.
 
Ingredients:
800 g of chicken
2 tbsp olive oil for frying
1 leek
1 red pepper
1 broccoli floret
1 jar coconut milk à 400 ml
1.5 tbsp curry powder
1 tablespoon soy sauce
1 tbsp fish sauce
0.5 tablespoons paprika
1 tsp ground ginger
 
Do this:
1. Cut the chicken into equal sized cubes.
2. Shred and chop the leek. Rinse the broccoli and cut into smaller bouqets, shred the pepper.
3. Fry the leek in olive oil over medium heat, add the chicken and fry until it gets a nice golden brown colour.
4. Add the curry, soy sauce, fish sauce, paprika and ginger. Let the spices fry into the chicken, then add the coconut milk.
5. Let the stew simmer for a few minutes. Serve with jasmine rice.

Babyshower cake

Jag älskar verkligen att göra babyshower tårtor och denna gång blev det en favorit i repris. Detta motiv gjorde jag ju till min bästa vän tidigare i år men då var den täckt i marsipan. Denna tårta är täckt och dekorerad med sugar paste och gum paste. Även om jag inte tycker om smaken av sugar paste (föredrar marsipan) så får tårtan en helt annan finish med sugar paste.
 
Receptlänkar:
Fyllning: Hallon/Choklad
 
---
 
I really love making cakes for babyshowers! This time it was a cake that I've made before earlier this year but this time covered in sugar paste instead of marzipan. To be honest, I don't really like the taste of sugar paste but the finish of the cake looks so much better with sugar paste than with marzipan!
 
Recipe links:
 
Powered by Jasper Roberts - Blog