Kycklinggryta
Allra oftast gör kombinationen av engagerad morsa, studentliv och jobb att tiden i köket är kortvarig när lunch eller middag ska lagas samtidigt som maten behöver vara näringsrik och god. Därför har jag alltid några snabba recept på lager i huvudet som jag kan ta fram när tiden är knapp. Den här kycklinggrytan på kokosmjölk med curry, broccoli och morötter är en av dem rätterna och en stor favorit här hemma!
 
Märks det att jag älskar det asiatiska kökets smaker? Kan inte få nog! I den här grytan får grönsakerna en härlig krispighet som påminner om wook vilket är perfekt för de barn som inte gillar råa grönsaker (min dotter haha <3). Vill jag lyxa till det lite så brukar jag toppa med rostade cashewnötter.
 
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 gul lök
1 purjolök
olivolja till stekning
1 broccolibukett
1 stor morot
2 msk yellow curry kryddmix
1 burk kokosmjölk à 400 ml
jasminris eller bulgur som tillbehör
 
Gör såhär:
1. Skala, skölj och hacka gul lök och purjolök.
2. Skär kycklingfilen i tärningar.
3. Ta fram en tjockbottnad kastrull eller stekpanna och häll i olivolja, jag brukar höfta men jag tror att 1-2 msk blir lagom.
4. Sätt spisen på högsta värmen, när oljan blivit varm sänker du värmen till hälften och har i gul lök och purjolök som du sakta fräser tills de blir mjuka.
5. Tillsätt kycklingtärningarna och yellowcurry och rör då och då tills kycklingen nästan är helt tillagad.
6. Skölj och skiva broccoli och morot. Ha i dessa i grytan också och fortsätt rör om i ca 5 min.
7. Till sist häller du i kokosmjölken och rör om tills allt blandats ordentligt. Egentligen är grytan färdig att ätas nu men har jag tid så brukar jag stänga av spisen men låta grytan stå kvar i några minuter.
Blåbärsmuffins
Häromdagen var jag, min vän, och min dotter ute och plockade blåbär. För mig var det premiär, innan dess hade jag aldrig varit ute och plockat blåbär så det var verkligen en fin första upplevelse att vara med om med min egen dotter. Det var förvånansvärt lugnande, inte alls jobbigt eller bökigt! Tiden flög iväg och vi hade helt klart kunna hänga där tills solen gått ner om det inte va för att jag slängde ett öga på klockan och insåg att vi varit ute i tre timmar!
 
Jag har velat baka med blåbär sedan dess och efter en låååång jobbhelg så fick jag äntligen ställa mig i köket och baka! Det blev dessa saftiga blåbärsmuffins med crumble topping. De är godast när de fått svalna helt och hållet men gissa om det va svårt att vänta!
 
 
Ingredienser (topping):
3 msk strösocker
3 msk brunt rörsocker strö
0,75 dl vetemjöl
50 g smör
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt omrörning med gaffel tills du får en smulig konsistens. Ställ åt sidan.
 
Ingredienser (muffins):
5 dl färska blåbär
2,75 dl + 1 tsk strösocker
1 msk vatten
6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 stora ägg
50 g osaltat smör
0,5 dl neutral olja
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär:
1. Lägg hälften av de färska blåbären i en kastrull tillsammans med vattnet och 1 tsk strösocker.
2. Värm upp blåbären på högsta värmen och mosa dem med gaffel under tiden. Fortsätt rör om tills blåbärsmoset blivit tjock. Detta tar ca 6 min.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan.
4. Smält smöret.
5. I en annan skål, vispa ägg och socker vitt och poröst med elvisp. Rör försiktigt ner smör och neutral olja. Tillsätt därefter mjölk och vaniljsocker.
6. Med hjälp av en slickepott blandar du försiktigt ihop äggsmeten, mjölblandningen och resten av de färska blåbären.
7. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll varje form generöst med smet och ringla ca 1 tsk av blåbärsmoset över varje muffins.
8. Lägg generöst med topping på varje muffins och grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
Låt svalna ordentligt innan servering (om du kan vänta dvs :p)!
Ugnsbakade kycklinglår med currysås och bulgur
Jag har fått önskemål om att dela med mig av mina matrecept också och det gör jag mer än gärna emellanåt även om det inte är bakning som min främsta inriktning på bloggen är. Har därför skapat en ny kategori som heter "Lunchtips" där ni kan hitta tips på vad ni kan laga till lunch eller middag när inspirationen tryter.
 
Vill tipsa er om den här oerhört smakrika och enkla maträtten som jag gjorde till lunch idag. Hade inte så mycket ork till att laga mat egentligen så det var skönt att vila upp mig medan ugnen skötte grovgörat!
 
Ingredienser (kycklinglåren):
900 g kycklinglår
0,5 dl soja
0,5 dl honung
1 vitlöksklyfta
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda soja, honung och pressad vitlöksklyfta i en skål.
3. Lägg kycklinglåren i en ugnsfast form och pensla dem rikligt med marinaden.
4. Tillaga i ugnen i 30-40 minuter. Under tiden kan du tillaga bulguren (ris går också bra) enligt anvisningarna på förpackningen.
 
Ingredienser (currysås):
2+1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 msk matlagningsgrädde
2 msk curry
1 dl kycklingbuljong
salt efter egen smak och tycke

Gör såhär:
1. Smält 2 msk smör i en kastrull.
2. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Ställ kastrullen åt sidan.
3. Låt 1 msk smör fräsa lätt i en annan kastrull.
4. Rör ner curryn och sedan buljongen och grädden i det frästa smöret. Vispa om och låt allt sjuda några minuter.
5. Tillsätt mjölredningen lite i taget under vispning och låt såsen sjuda i 5 minuter.
6. Smaka av och krydda med salt vid behov.
Matklubbens Topplista myTaste.se